skład / składniki
metoda gotowania
1.Ciasto: w misce ciepłe mleko 1 łyżka., drożdże 150 gr., cukier 1 łyżka. l., mąka 1 łyżka. l., stopniowo mieszaj i umieszczaj w ciepłym miejscu na 40 minut.
2.Żółtka 30 szt. zmielić z 1,3 kg cukru. i 5 łyżek wódki.
3.W misce 1,5 kg mąki i wlej tam ciasto, powoli mieszając stopniowo dodając prawie całe ciepłe mleko 1,3 l, aż będzie gładkie.
4.Dodaj żółtka z cukrem do ciasta, 1 łyżeczka. sól, wanilia.
5.Stopniowo do ciasta dodajemy prawie całą mąkę 1,5 kg.
6.Kontynuując ugniatanie stopniowo partiami, dodaj ciepły tłuszcz: masło 700 g, tłuszcz wieprzowy 100 g, olej słonecznikowy 150 g, śmietana 150 g. Ugniataj przez 2 godziny.
7.Dodaj umyte suszone rodzynki 800 gr, skórkę z cytryny i pomarańczy do ciasta.
8.Ciasto umieszczamy w ciepłym miejscu.
9.Gdy ciasto pasuje 1 raz, należy je wytrącić, 2 razy również wytrącić. Gdy ciasto jest odpowiednie 3 razy, należy je wybić i odstawić na 30 minut.
10.Formy posmarować olejem słonecznikowym i posypać kaszą manną.
11.Zrób kulkę z ciasta i włóż do formy, około 1/3 formy.Umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
12.Pieczemy paski w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 40 minut.
13.Ciepłe paski należy posmarować lukrem i posypać posypką.
14.Lukier: 6 białek ubić z cukrem pudrem 500 gr.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 896 kcal/100g