Wiedeński tort Sacher czekoladowy klasyczny

tyle czekolady może być tylko w cieście Sachera! Nauczymy się gotować najsłynniejsze ciasto Sachera, które należy do kuchni austriackiej. Ten przepis kulinarny jest jedną z odmian jego przygotowania. Istnieją inne, więc każda gospodyni domowa może znaleźć najbardziej akceptowalny i wygodny dla siebie.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 34 % 21 g
węglowodany 53 % 33 g
354 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij zmiękczone masło z dużą prędkością, stopniowo dodawaj cukier bez zatrzymywania miksera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wprowadź jedno osiem żółtek. Oddzielnie ubij białka wyjęte z lodówki (10 sztuk) w mocną pianę, dodaj do nich łyżkę cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ostrożnie połącz masę żółtkową i białkową. Dodaj do nich łyżkę mąki, nadal ubijając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej zmieszaną z dwiema łyżkami wody wlej do ciasta, ponownie ubijając dalej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim nasze ciasto przez około 40 minut. Następnie pozwól mu ostygnąć i pokrój na dwie połówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podgrzej konfiturę morelową w łaźni wodnej i posmaruj nią oba ciasta. Całą powierzchnię ciasta wraz z bocznymi częściami polewamy czekoladą rozpuszczoną w łaźni wodnej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podaje się takie jedzenie z gorącą czarną kawą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal / 100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g

Podobne przepisy