skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Ubij zmiękczone masło z dużą prędkością, stopniowo dodawaj cukier bez zatrzymywania miksera.
Krok 3:
Wprowadź jedno osiem żółtek. Oddzielnie ubij białka wyjęte z lodówki (10 sztuk) w mocną pianę, dodaj do nich łyżkę cukru.
Krok 4:
Ostrożnie połącz masę żółtkową i białkową. Dodaj do nich łyżkę mąki, nadal ubijając.
Krok 5:
Czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej zmieszaną z dwiema łyżkami wody wlej do ciasta, ponownie ubijając dalej.
Krok 6:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim nasze ciasto przez około 40 minut. Następnie pozwól mu ostygnąć i pokrój na dwie połówki.
Krok 7:
Podgrzej konfiturę morelową w łaźni wodnej i posmaruj nią oba ciasta. Całą powierzchnię ciasta wraz z bocznymi częściami polewamy czekoladą rozpuszczoną w łaźni wodnej.
Krok 8:
Podaje się takie jedzenie z gorącą czarną kawą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal / 100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g

