Francuska szarlotka jest szybka i łatwa
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
rozwałkuj ciasto o grubości jednego centymetra i wytnij z niego równe koło o średnicy około 25-30 cm. Jabłka pokrojone w piękne plasterki polej sokiem z cytryny, a następnie spuść resztę. Plastry układamy w równych rzędach na cieście (wygląd ciasta będzie zależał od tego, jak to zrobimy!). Posyp cukrem na wierzchu i wyślij do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Ciasto wystarczy na 25 minut, aby się zrumienić. Wyjmij i posmaruj ciepłym dżemem morelowym (jeśli nie ma dżemu, możesz wziąć dżem lub dżem) zmieszany z rumem. Ponownie włóż do piekarnika na dokładnie pięć minut. W rezultacie otrzymamy pięknie zaprojektowane danie-jedzenie dla prawdziwych smakoszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
