Francuska szarlotka jest szybka i łatwa

delikatne, wykwintne ciasto można podawać z gałką lodów-pyszne! Ta Francuska szarlotka to prawdziwa harmonia smaku. Zresztą jak wszystko Francuskie. Przepis kulinarny przeznaczony jest na świąteczny stół-w dużej mierze dzięki wyrafinowanemu wyglądowi. W ten sposób możesz bezpiecznie ozdobić nawet stół noworoczny. Danie kuchni francuskiej, od dawna i z powodzeniem wypróbowane przez wiele gospodyń domowych, w tym mnie. A co najważniejsze, przygotowanie zajmuje czterdzieści minut, nie więcej. Wystarczy kupić ciasto francuskie na czas.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 20 % 7 g
węglowodany 74 % 26 g
181 kcal
IG: 19 / 35 / 46

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

rozwałkuj ciasto o grubości jednego centymetra i wytnij z niego równe koło o średnicy około 25-30 cm. Jabłka pokrojone w piękne plasterki polej sokiem z cytryny, a następnie spuść resztę. Plastry układamy w równych rzędach na cieście (wygląd ciasta będzie zależał od tego, jak to zrobimy!). Posyp cukrem na wierzchu i wyślij do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Ciasto wystarczy na 25 minut, aby się zrumienić. Wyjmij i posmaruj ciepłym dżemem morelowym (jeśli nie ma dżemu, możesz wziąć dżem lub dżem) zmieszany z rumem. Ponownie włóż do piekarnika na dokładnie pięć minut. W rezultacie otrzymamy pięknie zaprojektowane danie-jedzenie dla prawdziwych smakoszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy