skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec biszkopt w powolnej kuchence, aby był puszysty i przewiewny? To bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka potrzebują dużych wybranych; jeśli jajka są małe, weź 5-6 sztuk. Olej roślinny jest najlepiej słonecznikowy bez charakterystycznego zapachu. Lemoniada-dowolny żółty kolor.
Krok 2:
Ubij jajka mikserem lub w maszynie kuchennej z cukrem i cukrem waniliowym, aż będą puszyste. Masa powinna zwiększyć objętość około 3-4 razy.
Krok 3:
Kontynuując ubijanie, wlej olej roślinny i lemoniadę. Masa natychmiast się upłynni.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta, ubijając za każdym razem, aż będzie gładka na najniższej prędkości. Możesz również mieszać łopatką, ale wtedy w cieście mogą pozostać grudki mąki. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Ciasto okaże się jak płynna śmietana. Będzie nieco bardziej płynny niż klasyczny biszkopt.
Krok 6:
Wlej ciasto do miski wolnowaru. Nie musisz niczego smarować miski. W cieście jest już wystarczająco dużo oleju.
Krok 7:
Ustaw powolną kuchenkę na "pieczenie" i piecz biszkopt przez około 65 minut (lub 1 godzinę i 5 minut, tak jak ja). Zaleca się, aby nie otwierać multicookera, w przeciwnym razie biszkopt się uspokoi. Po sygnale ustaw czas na kolejne 60-65 minut. Nie musisz odwracać takiego biszkoptu. I tak dobrze zarumieni się z góry. Ponieważ każdy Multicooker jest inny, a temperatura pieczenia może być również inna,skup się na swojej technice. Mam temperaturę pieczenia 130 stopni.
Krok 8:
Po zakończeniu pieczenia i sygnale dźwiękowym wyłącz powolną kuchenkę. Pozostaw biszkopt do ostygnięcia na kolejne 20 minut pod pokrywką.
Krok 9:
Następnie odwróć miskę do pieczenia na Podstawki (biszkopt nie wypadnie z miski) i pozostaw do ostygnięcia, aż całkowicie ostygnie.
Krok 10:
Oto gotowy biszkopt w przekroju. Jest równomiernie upieczony, puszysty, porowaty, przewiewny i miękki. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
jeśli pieczesz biszkopt w piekarniku, piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut. I kolejne 15-20 minut w chłodzącym piekarniku. Nie otwieraj drzwi. Następnie odwróć formę na Podstawki. W zależności od średnicy kształtu biszkopt okaże się wyższy lub niższy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Lemoniada - 26 kcal/100g