skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować owsiankę kukurydzianą w powolnej kuchence? To wcale nie jest trudne. Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz wziąć mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. I możesz rozcieńczyć go wodą w stosunku 50: 50. Zamiast cukru możesz użyć słodzika. Zamiast twardego masła weź ghee.
Krok 2:
Opłucz kaszę kukurydzianą do czystej wody i wlej do miski multicookera. U mnie jest żółty, u ciebie może być biały - kolor zbóż nie ma tu znaczenia. Wlej mleko.
Krok 3:
Dodaj cukier i sól do smaku. Włóż masło. Wymieszaj wszystko i włącz tryb "owsianka" (lub "owsianka mleczna"). Gotuj, aż sygnał będzie gotowy.
Krok 4:
Moja owsianka gotowała się przez 25 minut i marnowała przez 10 minut w trybie "podgrzewania". Do gotowej owsianki możesz dodać dżem, orzechy, cynamon i tak dalej. Smacznego!
aby uzupełnić owsiankę, a tym samym urozmaicić, możesz dżemem, orzechami lub suszonymi owocami.
przed gotowaniem przeczytaj instrukcje dotyczące modelu multicookera. Wszystkie są różne, Czas gotowania i temperatura będą się różnić. Jeśli twoja kreskówka nie ma trybu "owsianka mleczna", zobacz, który program w instrukcjach zaleca gotowanie ryżu. I ustaw ten program.
Pamiętaj również, że stopień zmielenia kaszy kukurydzianej jest również inny: dla niektórych jest mniejszy, dla innych większy. A czas gotowania będzie inny. Ogólnie rzecz biorąc, kasza kukurydziana gotuje się dość długo. I możesz doprowadzić go do pożądanego stanu w trybie ogrzewania.
Wskazówka dla właścicieli multicookerów: kiedy gotujesz owsiankę mleczną, ustawiając dla niej określony program, po sygnale zakończenia gotowania nigdy nie otwieraj pokrywy od razu. Jeśli to zrobisz, mleko spieni się i ucieknie. Pozostaw owsiankę na co najmniej 5-10 minut. Następnie ostrożnie spuść parę przez otwór w pokrywie (zmniejszy to ciśnienie wewnątrz wolnowaru). I dopiero wtedy Otwórz pokrywę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g