mannik na mleku w powolnej kuchence

kruchy, porowaty, wysoki, soczysty, miękki! Mannik w powolnej kuchence na mleku z jagodami będzie interesujący dla wszystkich fanów pieczenia z semoliną. Ciasto okazuje się bujne, przewiewne, nie przesuszone. Czarna porzeczka wprowadza lekką kwaskowatość. Przepis nadaje się do powolnej kuchenki i piekarnika!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 73 % 41 g
270 kcal
IG: 7 / 29 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bujną mannę na mleku w powolnej kuchence? Wystarczająco szybki i prosty. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Możesz wziąć mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Olej roślinny-dowolny smak, mam Słonecznik. Jeśli jajka są małe, lepiej wziąć 3 sztuki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko z masłem, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Masło powinno się całkowicie stopić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej semolinę do gorącego mleka, wymieszaj i pozostaw na co najmniej 30 minut (lub lepiej dłużej) na pęcznienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka z cukrem w puszystą pianę. Masa powinna rozjaśnić się i zwiększyć objętość około 3-4 razy. Na powierzchni powinno znajdować się wiele pęcherzyków powietrza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny i ponownie ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do masy jajecznej włóż spuchniętą semolinę, wanilinę i wymieszaj. Wanilinę można zastąpić 1 łyżką.l cukier waniliowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia w częściach, za każdym razem dokładnie ubijając masę, aż będzie gładka. Powinieneś uzyskać jednorodną, półgęstą płynną masę. Nie spiesz się, aby dodać całą mąkę na raz - skup się na konsystencji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do nadzienia możesz użyć dowolnych jagód lub owoców. Mogą to być porzeczki, jagody, truskawki, brzoskwinie, jabłka itp.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli używasz mrożonych jagód, najpierw je rozmroź i odcedź uwolniony sok. Użyłam mrożonej czarnej porzeczki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ugotowane jagody obtocz w mące.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj miskę multicookera masłem i posyp semoliną. Wlać część ciasta. Rozłóż jagody na wierzchu. Możesz natychmiast wymieszać wszystkie jagody z ciastem i włożyć do formy, ale wolę układać je rękami. Okaże się to bardziej równomiernie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na wierzch wlej pozostałe ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zamknij pokrywkę wolnowaru i ustaw urządzenie na "pieczenie" na 65-70 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od modelu i marki wolnowaru. Należy również pamiętać, że w różnych modelach temperatura trybu "Pieczenie" może się różnić. Mam domyślnie 130°C. Taką mannę można również ugotować w piekarniku. Piec około 50 minut w 180°C. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy