skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bujną mannę na mleku w powolnej kuchence? Wystarczająco szybki i prosty. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Możesz wziąć mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Olej roślinny-dowolny smak, mam Słonecznik. Jeśli jajka są małe, lepiej wziąć 3 sztuki.
Krok 2:
Podgrzej mleko z masłem, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Masło powinno się całkowicie stopić.
Krok 3:
Wlej semolinę do gorącego mleka, wymieszaj i pozostaw na co najmniej 30 minut (lub lepiej dłużej) na pęcznienie.
Krok 4:
Ubij jajka z cukrem w puszystą pianę. Masa powinna rozjaśnić się i zwiększyć objętość około 3-4 razy. Na powierzchni powinno znajdować się wiele pęcherzyków powietrza.
Krok 5:
Wlej olej roślinny i ponownie ubij.
Krok 6:
Do masy jajecznej włóż spuchniętą semolinę, wanilinę i wymieszaj. Wanilinę można zastąpić 1 łyżką.l cukier waniliowy.
Krok 7:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia w częściach, za każdym razem dokładnie ubijając masę, aż będzie gładka. Powinieneś uzyskać jednorodną, półgęstą płynną masę. Nie spiesz się, aby dodać całą mąkę na raz - skup się na konsystencji.
Krok 8:
Do nadzienia możesz użyć dowolnych jagód lub owoców. Mogą to być porzeczki, jagody, truskawki, brzoskwinie, jabłka itp.
Krok 9:
Jeśli używasz mrożonych jagód, najpierw je rozmroź i odcedź uwolniony sok. Użyłam mrożonej czarnej porzeczki.
Krok 10:
Ugotowane jagody obtocz w mące.
Krok 11:
Posmaruj miskę multicookera masłem i posyp semoliną. Wlać część ciasta. Rozłóż jagody na wierzchu. Możesz natychmiast wymieszać wszystkie jagody z ciastem i włożyć do formy, ale wolę układać je rękami. Okaże się to bardziej równomiernie.
Krok 12:
Na wierzch wlej pozostałe ciasto.
Krok 13:
Zamknij pokrywkę wolnowaru i ustaw urządzenie na "pieczenie" na 65-70 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od modelu i marki wolnowaru. Należy również pamiętać, że w różnych modelach temperatura trybu "Pieczenie" może się różnić. Mam domyślnie 130°C. Taką mannę można również ugotować w piekarniku. Piec około 50 minut w 180°C. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g