Zdrowie chleba z mąką pełnoziarnistą

bardzo smaczny i zdrowy chleb pełnoziarnisty na serwatce. Uwielbiam jeść ten chleb z pomidorami i bazylią, zanurzając go w oliwie z oliwek. Aromat pieczonego domowego chleba nie pozostawi nikogo obojętnym. Serwatka nadaje chlebowi lekką kwaskowatość i rustykalny smak chleba. Siemię lniane i nasiona sprawiają, że jest zdrowszy. Najtrudniej jest się utrzymać i nie jeść go gorąco, czyli niedojrzale.. Jest piękny z masłem, dżemem i kiełbasą. Każdy znajdzie opcję dla siebie.
SkazkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 65 % 35 g
268 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mąka pszenna i pełnoziarnista jest ważona i przesiana do wiadra. Włóż sól, cukier

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wysypujemy otręby

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj nasiona dyni, słonecznika, siemię lniane. Dodałem mieszankę fitness Mick, są różne nasiona i suszona marchewka. Wlej serwatkę lub wodę i olej roślinny

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj drożdże do przychodni

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ustaw program: tryb główny, Rozmiar Średni, skórka Średnia. Czekamy na sygnał pieca o gotowości

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij chleb, nóż pozostał w wiadrze, połóż na ruszcie, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia, lepiej przez 3 godziny. W tym czasie dojrzewa chleb. Oddalamy się, aby nie jeść go na gorąco. Jeśli lubisz gorący chleb, lepiej pozwolić mu dojrzeć, a następnie podgrzać w piekarniku

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oto on jest naszym przystojniakiem! Bierzemy dojrzałe pomidory, bazylię,oliwę z oliwek i smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista pszenna - 298   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Otręby pszenne - 180   kcal/100g

Podobne przepisy