skład / składniki
metoda gotowania
Jedzenie pachnące zapachem wędzonego dymu automatycznie przechodzi do kategorii elitarnej. Domowe wędzenie to świetny sposób na dłuższe zachowanie mięsa (przy zimnej metodzie) lub po prostu stworzenie powodu do zazdrości sąsiadom, wędząc kurczaka na gorąco. Przepis na wędzonego kurczaka można znaleźć wszędzie, jest to wypróbowana opcja.
przed wędzeniem kurczaka musisz go marynować, trzymać w przyprawach i soli.
umyj tusze z kurczaka, natrzyj solą i mieszanką przypraw. Jeśli ktoś nie lubi-posyp zwykłym czarnym pieprzem. Zróbmy kieszenie na całym kurczaku. Obierz czosnek i włóż plasterki do nacięć. Zapakujemy w folię i wyślemy do zamrożenia w lodówce na jeden dzień.
w wędzarni rozłóż folię spod kurczaka wraz z sokiem, Naszkicuj gałązki drzew owocowych. Nad gałązkami ułóż kratkę z kurczakiem. Nadaj jej wygląd uwięzionego wroga-zawiąż nogi i zegnij skrzydła.
palenie na gorąco ma krótki czas, proces zajmie około godziny. Najpierw ogień powinien być bardziej intensywny, a potem mały. Na tlącym się ogniu wędzimy kurczaka na piękny brązowy kolor.
nawiasem mówiąc, skóra wędzonego kurczaka jest nagromadzeniem czynników rakotwórczych, nie jedz jej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g