wędzony kurczak w domu

ujawniamy subtelności i sekrety palenia kurczaka w domu.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 18 g
tłuszcze 50 % 18 g
węglowodany 0 % 0 g
238 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h

Jedzenie pachnące zapachem wędzonego dymu automatycznie przechodzi do kategorii elitarnej. Domowe wędzenie to świetny sposób na dłuższe zachowanie mięsa (przy zimnej metodzie) lub po prostu stworzenie powodu do zazdrości sąsiadom, wędząc kurczaka na gorąco. Przepis na wędzonego kurczaka można znaleźć wszędzie, jest to wypróbowana opcja.
przed wędzeniem kurczaka musisz go marynować, trzymać w przyprawach i soli.
umyj tusze z kurczaka, natrzyj solą i mieszanką przypraw. Jeśli ktoś nie lubi-posyp zwykłym czarnym pieprzem. Zróbmy kieszenie na całym kurczaku. Obierz czosnek i włóż plasterki do nacięć. Zapakujemy w folię i wyślemy do zamrożenia w lodówce na jeden dzień.
w wędzarni rozłóż folię spod kurczaka wraz z sokiem, Naszkicuj gałązki drzew owocowych. Nad gałązkami ułóż kratkę z kurczakiem. Nadaj jej wygląd uwięzionego wroga-zawiąż nogi i zegnij skrzydła.
palenie na gorąco ma krótki czas, proces zajmie około godziny. Najpierw ogień powinien być bardziej intensywny, a potem mały. Na tlącym się ogniu wędzimy kurczaka na piękny brązowy kolor.
nawiasem mówiąc, skóra wędzonego kurczaka jest nagromadzeniem czynników rakotwórczych, nie jedz jej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy