heh z tołpyga po koreańsku
skład / składniki
13
porcje:
metoda gotowania
na początek przygotowujemy marynatę składającą się z octu, wody, cukru, przypraw, soli i czosnku. Marynata musi mieć bogaty smak, aby dać część smaku rybom.
aby stłumić kwas octowy, cukier należy umieścić więcej niż sól, tj. w tej części konieczne jest przestrzeganie przepisu.
oczyść rybę z płetw i kości, a następnie pokrój w cienkie plasterki o grubości nie większej niż centymetr.
umieść rybę w odpowiednim pojemniku, przesuwając krążki cebuli, marchewki starte na koreańskiej tarce i zalej marynatą.
minimalny czas gotowania to 2 godziny, ale wskazane jest dłuższe marynowanie.
marynata powinna zostać odsączona przed podaniem XE z karpia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawa Maggi - 59 kcal/100g
- Tołpyga - 86 kcal/100g

