skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić filet z kurczaka w śmietanie na patelni? Nie ma nic prostszego! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Filet z kurczaka można zastąpić mięsem z uda lub innymi częściami kurczaka. Możesz po prostu pokroić na porcje małego kurczaka o wadze do 1 kg.ale pamiętaj, że mięso na kości musi być duszone nieco dłużej niż filet. Oprócz przypraw wskazanych w przepisie możesz użyć innych przypraw według własnych upodobań.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Pokrój każdy filet na 2-3 części w zależności od wielkości. Posyp kurczaka papryką, solą i pieprzem.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie lub drobną kostkę.
Krok 4:
Posiekaj czosnek według własnych upodobań - drobno lub grubiej. Jeśli nie lubisz czuć kawałków czosnku w potrawach, możesz dodać całe goździki, które można wyjąć pod koniec gotowania.
Krok 5:
Na patelni na nieco ponadprzeciętnym ogniu rozgrzej masło i masło. Ułóż kurczaka, cebulę i czosnek.
Krok 6:
Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż lekko zarumieni się, około 10 minut lub dłużej.
Krok 7:
Krem możesz wziąć dowolną zawartość tłuszczu. Mam 10 procent. Ważny hack życia: aby śmietana nie zwijała się w płatki podczas duszenia, radzę wymieszać w nich 1 łyżeczkę. skrobia kukurydziana (lub 1/2 łyżeczki.mąka lub skrobia ziemniaczana).
Krok 8:
Zimna śmietana ze skrobią wlać na patelnię do kurczaka. Posyp wszystko papryką, solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wszystko wymieszaj.
Krok 9:
Przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub trochę dłużej, aż kurczak się ugotuje. Pamiętaj jednak, że skrobia lekko zagęści twój sos, więc możesz rozcieńczyć sos śmietaną lub mlekiem do pożądanej konsystencji. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g