filet z kurczaka w śmietanie na patelni

z prostych produktów, bardzo łatwe i bardzo smaczne, na obiad! Filet z kurczaka w śmietanie na patelni okazuje się bardzo pachnący, miękki, soczysty, delikatny, o wyraźnym kremowym smaku. Takie danie zachwyci cię w dni powszednie i nadaje się na świąteczny stół!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 14 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 10 % 3 g
204 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić filet z kurczaka w śmietanie na patelni? Nie ma nic prostszego! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Filet z kurczaka można zastąpić mięsem z uda lub innymi częściami kurczaka. Możesz po prostu pokroić na porcje małego kurczaka o wadze do 1 kg.ale pamiętaj, że mięso na kości musi być duszone nieco dłużej niż filet. Oprócz przypraw wskazanych w przepisie możesz użyć innych przypraw według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Pokrój każdy filet na 2-3 części w zależności od wielkości. Posyp kurczaka papryką, solą i pieprzem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie lub drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj czosnek według własnych upodobań - drobno lub grubiej. Jeśli nie lubisz czuć kawałków czosnku w potrawach, możesz dodać całe goździki, które można wyjąć pod koniec gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni na nieco ponadprzeciętnym ogniu rozgrzej masło i masło. Ułóż kurczaka, cebulę i czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż lekko zarumieni się, około 10 minut lub dłużej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Krem możesz wziąć dowolną zawartość tłuszczu. Mam 10 procent. Ważny hack życia: aby śmietana nie zwijała się w płatki podczas duszenia, radzę wymieszać w nich 1 łyżeczkę. skrobia kukurydziana (lub 1/2 łyżeczki.mąka lub skrobia ziemniaczana).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zimna śmietana ze skrobią wlać na patelnię do kurczaka. Posyp wszystko papryką, solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wszystko wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub trochę dłużej, aż kurczak się ugotuje. Pamiętaj jednak, że skrobia lekko zagęści twój sos, więc możesz rozcieńczyć sos śmietaną lub mlekiem do pożądanej konsystencji. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy