nalewka Morelowa
skład / składniki
25
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki.
Krok 2:

Umyj morele.
Krok 3:

Opróżnij.
Krok 4:

Wyjmij kości.
Krok 5:

Wyjmij jądra...
Krok 6:

... i zmielić.
Krok 7:

Na morele w słoiku...
Krok 8:

... dodaj jądra,...
Krok 9:

... cukier,...
Krok 10:

... cynamon i goździki.
Krok 11:

Polej wódką.
Krok 12:

Zamknij pokrywkę.
Krok 13:

Zostaw w ciemnym miejscu.
Krok 14:

Otwórz za miesiąc.
Krok 15:

Sito i filtr.
Krok 16:

Filtruj...
Krok 17:

... 2-3 razy.
Krok 18:

Wlej do butelki.
nalewka Morelowa jest dość łatwa do przygotowania. Dobrze umyj morele, pokrój w małe plasterki. Usuń jądra z nasion, posiekaj i dodaj do moreli. Następnie dodaj cały cukier, cynamon i goździki. Napełnij miksturę wódką i pozostaw w ciemnym pomieszczeniu. Po miesiącu półfabrykat naszej nalewki należy przecedzić, przepuścić przez specjalne filtry papierowe i zakorkować w butelkach. Nalewka jest gotowa do użycia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g


