nalewka Morelowa
skład / składniki
25
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Umyj morele.
Krok 3:
Opróżnij.
Krok 4:
Wyjmij kości.
Krok 5:
Wyjmij jądra...
Krok 6:
... i zmielić.
Krok 7:
Na morele w słoiku...
Krok 8:
... dodaj jądra,...
Krok 9:
... cukier,...
Krok 10:
... cynamon i goździki.
Krok 11:
Polej wódką.
Krok 12:
Zamknij pokrywkę.
Krok 13:
Zostaw w ciemnym miejscu.
Krok 14:
Otwórz za miesiąc.
Krok 15:
Sito i filtr.
Krok 16:
Filtruj...
Krok 17:
... 2-3 razy.
Krok 18:
Wlej do butelki.
nalewka Morelowa jest dość łatwa do przygotowania. Dobrze umyj morele, pokrój w małe plasterki. Usuń jądra z nasion, posiekaj i dodaj do moreli. Następnie dodaj cały cukier, cynamon i goździki. Napełnij miksturę wódką i pozostaw w ciemnym pomieszczeniu. Po miesiącu półfabrykat naszej nalewki należy przecedzić, przepuścić przez specjalne filtry papierowe i zakorkować w butelkach. Nalewka jest gotowa do użycia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g