Nalewka Morelowa

aromatyczny likier morelowy z cynamonem i goździkami. Każdy z nas, który spędził choć trochę czasu w wiosce u babci, nieuchronnie spotkał się z tajemnicą procesu produkcji nalewek owocowych. Jakie było dziecięce szczęście, kiedy dano nam spróbować tego słodko-gorzkiego i bardzo dorosłego napoju. Zanurzmy się na chwilę w tym czasie i spróbujmy samodzielnie przygotować nalewkę morelową według przepisu babci.
LeoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 20 g
151 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj morele.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opróżnij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij kości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij jądra...

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    ... i zmielić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na morele w słoiku...

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    ... dodaj jądra,...

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    ... cukier,...

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    ... cynamon i goździki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Polej wódką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zamknij pokrywkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zostaw w ciemnym miejscu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Otwórz za miesiąc.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Sito i filtr.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Filtruj...

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    ... 2-3 razy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlej do butelki.

nalewka Morelowa jest dość łatwa do przygotowania. Dobrze umyj morele, pokrój w małe plasterki. Usuń jądra z nasion, posiekaj i dodaj do moreli. Następnie dodaj cały cukier, cynamon i goździki. Napełnij miksturę wódką i pozostaw w ciemnym pomieszczeniu. Po miesiącu półfabrykat naszej nalewki należy przecedzić, przepuścić przez specjalne filtry papierowe i zakorkować w butelkach. Nalewka jest gotowa do użycia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g

Podobne przepisy