skład / składniki
metoda gotowania
figurki z marcepanu są bardzo jasne, zabawne i świąteczne! Rozweseli nie tylko dziecko,ale także dorosłego. Jeśli w dzieciństwie rysowanie i rzeźbienie było twoją ulubioną rozrywką, to robiąc figurki marcepanowe, będziesz miał prawdziwą przyjemność i okazję do pokazania swojej kreatywności. Ponadto możesz zaangażować swoje dzieci w ten proces.
jajka należy ubić. Dokładnie wymieszaj migdały, cukier, proszek i sok z cytryny i wprowadź ubite jajka. Zagnieść ciasto. Podczas ugniatania podziel ciasto na części i wprowadź żądane barwniki. Ciasto powinno być jednorodne, elastyczne, ale miękkie. Teraz czas na fantazję, rzeźb figurki różne i wielokolorowe! Użyj foremek do wycinania kształtów, takich jak liście. Aby zrobić jabłka, musisz zwinąć małe czerwone kulki, włożyć liście lub gałązki. Figurki można pokryć lukrem cukrowym. Truskawki można zawinąć w kolorowy piasek cukrowy. Łatwo będzie zrobić banany, a nawet całe kiście bananów. Pomarańcze również okazują się prawdziwe, jeśli przetoczysz je po powierzchni tarki.
Jeśli masz więcej czasu i doświadczenia, twórz bardziej złożone figurki zwierząt i kwiatów. Udekoruj nimi ciasta lub po prostu umieść je pięknie w koszu lub na talerzu. Będzie miłą niespodzianką dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g