skład / składniki
metoda gotowania
1.Masło topi się w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
2.Zmiel ciasteczka na drobne okruchy i wymieszaj z masłem, aż będą gładkie.
3.Wlej tę mieszaninę do (Pierścień ciasta, ściany z dzielonej Formy do ciasta)i równomiernie rozprowadź.Wkładamy do lodówki.
4.Wlej żelatynę do 70 ml wody i poczekaj, aż puchnie.
5.Wyciśnij sok z cytryny.
6.Delikatnie podgrzej spuchniętą żelatynę, aż całkowicie się rozpuści.
7.Ubij śmietanę z 3 łyżkami. l cukier puder.
8.W osobnej misce ubij ser z resztą cukru pudru, a następnie wlej roztwór żelatyny,wymieszaj,wlej sok z cytryny , wymieszaj .
9.Delikatnie wymieszaj masę serową i bitą śmietanę .
10.Wyjmujemy formę z lodówki z podstawą i wlewamy tam tę mieszaninę.Wkładamy do lodówki.
11.Wlej 15 g żelatyny do 150 ml wody i poczekaj, aż puchnie.
12.Z jabłek przygotowujemy tłuczone ziemniaki i mieszamy z cukrem pudrem (Ilość według smaku).
13.Delikatnie podgrzej spuchniętą żelatynę, aż całkowicie się rozpuści i wlej do puree.Dobrze wymieszaj.
14.Wyjmujemy formę z lodówki i wlewamy tam naszą mieszaninę.Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, aż całkowicie stwardnieje.
15.Gdy sernik zastygnie, ostrożnie wyjmij go z formy.
sernik jest gotowy można go ozdobić różnymi jagodami lub owocami.
SMACZNEGO!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g