skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić musakę po grecku, smażymy cebulę na patelni i wkładamy mięso mielone. Możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa mielonego, w zależności od życzenia. Wymieszaj cebulę i mięso mielone, sól i pieprz do smaku, następnie dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Następnie dusimy mięso mielone do miękkości, a na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie i wrzucamy do durszlaka. Obrać bakłażany, posolić i pozostawić na 15 minut, aby cała gorycz wyszła. Następnie dokładnie spłucz i osusz je na serwetce. Następnie zwiń mąkę i usmaż na oleju roślinnym. Przygotuj sos beszamelowy. Wlej olej do małego rondla i przesiej do niego 3 łyżki.l mąki ciągle mieszając. Następnie wlej zimne mleko i wymieszaj trzepaczką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Możesz dodać więcej startego sera. Wszystkie te składniki pieprzymy i dodajemy Vegetę i usuwamy z ognia. Następnie w formie układamy warstwy bakłażana, pokrojonego kalafiora,a następnie mielonego mięsa. I tak powtarzamy 2 razy. Na koniec wlej sos beszamelowy, posyp serem na wierzchu i piecz w temperaturze 200 C na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g