Musaka po grecku z mięsem

nie słyszałeś o czymś takim? Wiele straciłaś! Objadanie się!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 48 % 12 g
węglowodany 20 % 5 g
157 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

aby zrobić musakę po grecku, smażymy cebulę na patelni i wkładamy mięso mielone. Możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa mielonego, w zależności od życzenia. Wymieszaj cebulę i mięso mielone, sól i pieprz do smaku, następnie dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Następnie dusimy mięso mielone do miękkości, a na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie i wrzucamy do durszlaka. Obrać bakłażany, posolić i pozostawić na 15 minut, aby cała gorycz wyszła. Następnie dokładnie spłucz i osusz je na serwetce. Następnie zwiń mąkę i usmaż na oleju roślinnym. Przygotuj sos beszamelowy. Wlej olej do małego rondla i przesiej do niego 3 łyżki.l mąki ciągle mieszając. Następnie wlej zimne mleko i wymieszaj trzepaczką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Możesz dodać więcej startego sera. Wszystkie te składniki pieprzymy i dodajemy Vegetę i usuwamy z ognia. Następnie w formie układamy warstwy bakłażana, pokrojonego kalafiora,a następnie mielonego mięsa. I tak powtarzamy 2 razy. Na koniec wlej sos beszamelowy, posyp serem na wierzchu i piecz w temperaturze 200 C na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy