ziemniaki na ogniu
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Wymieszaj paprykę,czosnek, sól i olej słonecznikowy osobno.
Krok 2:

Obierz ziemniaki(jeśli nie są młode). Pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm, przykryć pieprzem i napełnić olejem. Odstawiamy ok. 30 min.
Krok 3:

Rozłóż przygotowane ziemniaki na siatce w jednej warstwie i umieść na średnim ogniu. Przygotowuje się około 15-20 minut z jednej strony.tylko musi być stale obracany, aby uzyskać równomierne pieczenie.
okazuje się nawet lepszy niż w piekarniku. Nadaje się na każde wakacje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g

