ziemniaki na ogniu

łatwe i proste w przygotowaniu. Oryginalny przepis.
Króliczek260188Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 71 % 17 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj paprykę,czosnek, sól i olej słonecznikowy osobno.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki(jeśli nie są młode). Pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm, przykryć pieprzem i napełnić olejem. Odstawiamy ok. 30 min.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż przygotowane ziemniaki na siatce w jednej warstwie i umieść na średnim ogniu. Przygotowuje się około 15-20 minut z jednej strony.tylko musi być stale obracany, aby uzyskać równomierne pieczenie.

okazuje się nawet lepszy niż w piekarniku. Nadaje się na każde wakacje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy