Sałatka orzechowa z sosem żurawinowym

Sałatka spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom, a korzyści będą ogromne! Bardzo witaminowy lekki i szybki alat orzechowy z słodko-kwaśnym sosem orzechowym.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 35 % 11 g
węglowodany 58 % 18 g
182 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
pokrój jabłka, seler, dynię (wszystkie obrane) w cienkie paski.

jabłka posyp sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały.

drobno posiekaj orzechy.

wszystkie składniki sosu wkładamy do blendera i mielimy.

wyjdzie gęsty sos.

produkty sałatkowe mieszamy ze sobą i doprawiamy sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy