skład / składniki
gotowanie krok po kroku
moja teściowa nauczyła mnie tego przepisu kulinarnego, dodaje wszystkie składniki dokładnie według przepisu, ale zwykle wkładam wszystko na oko. Taki chleb jest zdrowy i smaczny. A tak przy okazji, będzie na śniadanie. Aby to zrobić, przesiej mąkę pszenną i żytnią do małego, ale głębokiego naczynia. Następnie wlej sól do smaku (teściowa bierze 1 łyżeczkę), kminek i kolendrę na czubku noża. Wszystko to dokładnie wymieszaj i wlej małe porcje piwa. Dwie godziny przed ugniataniem ciasta piwo należy wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej. Zagnieść miękkie, jednorodne ciasto i przykryć serwetką odstawić na kilka minut. W tym czasie Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, a gdy tylko się rozgrzeje, zmniejsz do 200 stopni. Forma, możesz posmarować patelnię masłem i włożyć do niej ciasto i włożyć do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Następnie wyjmujemy go z piekarnika, zawijamy w pergamin lub ręcznik. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Chleb na piwie gotowy! Taki chleb można podawać z prawie każdym jedzeniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g











