ciasto osetyjskie

Proste ciasto drożdżowe na pyszne ciasta osetyjskie! Ciasta osetyjskie stały się teraz popularne na całym świecie iw naszym kraju. Wiele osób zamawia je w wyspecjalizowanych kawiarniach i restauracjach. Ale takie ciasta można przygotować w domu, potrzebujesz tylko czasu i trochę wysiłku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 72 % 36 g
234 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Klasyczne ciasta osetyjskie przygotowywane są z prostego ciasta drożdżowego. Wlej ciepłe mleko i wodę do głębokiej miski (podgrzanej do 36 stopni, temperaturę można określić czystym palcem, powinien być wygodny w tej temperaturze. Ważne jest, aby nie przegrzewać płynu, aby nie "zabić" drożdży.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski z płynem dodaj cukier, drożdże i trzy łyżki mąki pszennej. Wymieszaj składniki, aby luźne całkowicie się rozpuściły. Użyłem suchych drożdży, które są praktyczne w przechowywaniu i łatwe w obsłudze. W razie potrzeby można użyć surowych drożdży.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostaw mieszaninę w cieple na 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie przesiej mąkę pszenną, zrób to lepiej dwa razy, aby nie tylko usunąć wszystkie najmniejsze cząsteczki różnego rodzaju zanieczyszczeń, wełny, ale także dobrze nasycić produkt tlenem, co pozytywnie wpłynie na jakość ciasta drożdżowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól, stopione masło do miski z mieszanką drożdży i zacznij wlewać mąkę pszenną w małych porcjach. Nadal dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, aż zacznie gromadzić się w grudkę. Rękami zagniataj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, aż uzyskasz elastyczne, gładkie ciasto. Posmaruj ciasto olejem roślinnym i włóż do miski, przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na półtorej godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zimą miskę ciasta można umieścić w pobliżu grzejnika, latem - w piekarniku w temperaturze 35-40 stopni. Podczas gdy ciasto stoi, możesz zacząć przygotowywać nadzienia do ciast. Ciasta osetyjskie przygotowywane są z mięsa, dyni, ziemniaków i sera, z ziołami i serem, z burakami i serem oraz innymi nadzieniami. Ciasto powinno się podwoić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniatamy go i dzielimy na trzy części, przystępujemy do robienia ciast. Prawdziwe ciasto osetyjskie powinno być cienkie, więc liczba ciast z tego ciasta zależy również od formy, w której zostaną upieczone. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy