skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Klasyczne ciasta osetyjskie przygotowywane są z prostego ciasta drożdżowego. Wlej ciepłe mleko i wodę do głębokiej miski (podgrzanej do 36 stopni, temperaturę można określić czystym palcem, powinien być wygodny w tej temperaturze. Ważne jest, aby nie przegrzewać płynu, aby nie "zabić" drożdży.
Krok 2:
Do miski z płynem dodaj cukier, drożdże i trzy łyżki mąki pszennej. Wymieszaj składniki, aby luźne całkowicie się rozpuściły. Użyłem suchych drożdży, które są praktyczne w przechowywaniu i łatwe w obsłudze. W razie potrzeby można użyć surowych drożdży.
Krok 3:
Pozostaw mieszaninę w cieple na 10 minut.
Krok 4:
W międzyczasie przesiej mąkę pszenną, zrób to lepiej dwa razy, aby nie tylko usunąć wszystkie najmniejsze cząsteczki różnego rodzaju zanieczyszczeń, wełny, ale także dobrze nasycić produkt tlenem, co pozytywnie wpłynie na jakość ciasta drożdżowego.
Krok 5:
Dodaj sól, stopione masło do miski z mieszanką drożdży i zacznij wlewać mąkę pszenną w małych porcjach. Nadal dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, aż zacznie gromadzić się w grudkę. Rękami zagniataj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, aż uzyskasz elastyczne, gładkie ciasto. Posmaruj ciasto olejem roślinnym i włóż do miski, przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
Krok 6:
Zimą miskę ciasta można umieścić w pobliżu grzejnika, latem - w piekarniku w temperaturze 35-40 stopni. Podczas gdy ciasto stoi, możesz zacząć przygotowywać nadzienia do ciast. Ciasta osetyjskie przygotowywane są z mięsa, dyni, ziemniaków i sera, z ziołami i serem, z burakami i serem oraz innymi nadzieniami. Ciasto powinno się podwoić.
Krok 7:
Ugniatamy go i dzielimy na trzy części, przystępujemy do robienia ciast. Prawdziwe ciasto osetyjskie powinno być cienkie, więc liczba ciast z tego ciasta zależy również od formy, w której zostaną upieczone. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g