rekin na parze

ryba gotowana na parze jest znacznie zdrowsza niż smażona! Rekin można gotować na parze za pomocą podwójnego kotła lub multicookera, danie okazuje się dietetyczne i zdrowe. Jeśli nie ma oleju kukurydzianego, można go zastąpić dowolnym olejem roślinnym do smaku.
elena DAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 17 g
tłuszcze 70 % 43 g
węglowodany 2 % 1 g
221 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 10 h 30 min

1. Filet z rekina rozmrażamy, moczymy w zimnej wodzie przez noc. Przed gotowaniem dokładnie osusz rybę ręcznikami papierowymi, aby gotowe danie nie było zbyt wodniste.

2. Obierz czosnek i imbir, drobno posiekaj. Wlej olej kukurydziany do miski, dodaj posiekany czosnek i imbir, sól, wymieszaj.

3. Powstałą mieszaninę pocieramy mięso rekina, umieszczamy w podwójnym bojlerze, gotujemy przez 15 minut.

podawaj natychmiast, posypując posiekanymi ziołami i startym serem w razie potrzeby. Jako dodatek możesz użyć warzyw, zbóż, roślin strączkowych.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rafinowany olej kukurydziany - 899   kcal/100g
  • Olej kukurydziany - 899   kcal/100g
  • Rekin - 130   kcal/100g

Podobne przepisy