kotlety wołowe ze słomką ogórkową

łatwe do zrobienia kotlety z sosem sojowym!
NadziejaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 14 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 14 % 4 g
162 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
wyciskamy sok z pomidora i odkładamy miąższ.

wymieszaj powstały sok z sosem sojowym, pieprzem.

pokrój filet wołowy na cienkie plasterki. I nie bij ich, ale dociśnij je do deski grzbietem noża. Wtedy włókna nie pękną.

zanurz mięso w marynacie na godzinę.

na patelni rozgrzej olej roślinny. Grillujemy kotlety wołowe, aby się nie dotykały. Smażyć jedną stronę przez trzy minuty, drugą - dwie.

do ciepłych kotletów podajemy przystawkę w postaci słomy ogórkowej skropionej octem balsamicznym i sosem sojowym.

posyp kotlety czarnym pieprzem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy