kotlety wołowe ze słomką ogórkową
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
wyciskamy sok z pomidora i odkładamy miąższ.
wymieszaj powstały sok z sosem sojowym, pieprzem.
pokrój filet wołowy na cienkie plasterki. I nie bij ich, ale dociśnij je do deski grzbietem noża. Wtedy włókna nie pękną.
zanurz mięso w marynacie na godzinę.
na patelni rozgrzej olej roślinny. Grillujemy kotlety wołowe, aby się nie dotykały. Smażyć jedną stronę przez trzy minuty, drugą - dwie.
do ciepłych kotletów podajemy przystawkę w postaci słomy ogórkowej skropionej octem balsamicznym i sosem sojowym.
posyp kotlety czarnym pieprzem.
wymieszaj powstały sok z sosem sojowym, pieprzem.
pokrój filet wołowy na cienkie plasterki. I nie bij ich, ale dociśnij je do deski grzbietem noża. Wtedy włókna nie pękną.
zanurz mięso w marynacie na godzinę.
na patelni rozgrzej olej roślinny. Grillujemy kotlety wołowe, aby się nie dotykały. Smażyć jedną stronę przez trzy minuty, drugą - dwie.
do ciepłych kotletów podajemy przystawkę w postaci słomy ogórkowej skropionej octem balsamicznym i sosem sojowym.
posyp kotlety czarnym pieprzem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
