kruche ciasto na tartaletki z kwaśną śmietaną i margaryną

ten przepis stanowi idealną bazę dla tartaletek! Tartaletki z domowego ciasta są smaczniejsze. Kto nie lubi małych kanapek, które są pięknie zaprojektowane, świetnie wyglądają na stole i są tak wygodne do wysyłania do ust? Mówię oczywiście o tartaletkach. Wiele przepisów na kanapki z tartletami mówi coś takiego: "Weź tyle gotowych tartlet". Ale gdzie je zdobyć, jeśli na przykład w sklepie nie są sprzedawane? Musisz je ugotować sam! Ten kulinarny przepis nauczy nas, jak zrobić zwykłe ciasto tartaletowe – nie słodkie ani słone. Takie ciasto nadaje się do tartaletek ze słodkim nadzieniem oraz z nadzieniem mięsnym lub rybnym. Ogólnie można powiedzieć, że jest to uniwersalne ciasto na tartaletki.
Madlenka=◙☼Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 39 % 26 g
węglowodany 51 % 34 g
396 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

na ciasteczka tartaletki:

margarynę do przygotowania ciasta tartaletowego należy zamrozić w lodówce, aby wygodnie zmielić na miękisz. Gdy margaryna stwardnieje, zaczynamy siekać ją nożem razem z mąką. Rezultatem powinny być małe okruchy. Teraz musisz dodać śmietanę do mąki z margaryną i zagnieść ciasto. Ciasto można ugniatać rękami, będzie szybciej. Ale jeśli jest mikser z dyszą do ciasta, możesz użyć miksera. Gdy ciasto zostanie zagniecione, należy je przechowywać w lodówce na godzinę, nie mniej.

jak upiec tartaletki:

ciasto tartaletowe musi być dobrze zestalone i zimne, aby można je było upiec w piekarniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy