kruche ciasto na tartaletki z kwaśną śmietaną i margaryną
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
na ciasteczka tartaletki:
margarynę do przygotowania ciasta tartaletowego należy zamrozić w lodówce, aby wygodnie zmielić na miękisz. Gdy margaryna stwardnieje, zaczynamy siekać ją nożem razem z mąką. Rezultatem powinny być małe okruchy. Teraz musisz dodać śmietanę do mąki z margaryną i zagnieść ciasto. Ciasto można ugniatać rękami, będzie szybciej. Ale jeśli jest mikser z dyszą do ciasta, możesz użyć miksera. Gdy ciasto zostanie zagniecione, należy je przechowywać w lodówce na godzinę, nie mniej.
jak upiec tartaletki:
ciasto tartaletowe musi być dobrze zestalone i zimne, aby można je było upiec w piekarniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g