Piław

Świetne drugie danie z ryżu i kurczaka! Pyszne!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 36 % 14 g
węglowodany 31 % 12 g
222 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

oczyszczamy kurczaka z wnętrzności lub kupujemy gotowego kurczaka w sklepie, a następnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Następnie obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w paski, najlepiej tego samego rozmiaru (można pokroić w małe kostki). Następnie do kotła wlewamy olej roślinny, zwykle używam słonecznika, chociaż moja mama nadal używa tylko bawełny, biorąc pod uwagę, że piław jest smaczny tylko z oleju bawełnianego. Gdy olej się rozgrzeje, rozprowadzam mięso z kurczaka i lekko podsmażam. Następnie wkładam tam cebulę i smażymy na złoty kolor. Następnie musisz włożyć marchewki i dokładnie wymieszać z cebulą i mięsem. Następnie wlej trochę wody, powinna całkowicie przykryć mięso i podpalić. Po około pięciu do dziesięciu minutach bulion się zagotuje, a następnie zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj przez około pół godziny. Następnie spłucz ryż. Ryż wkładamy do wrzącego kotła i w razie potrzeby dodajemy wodę. Woda powinna znajdować się dwa trzy palce nad poziomem ryżu. Następnie sól, dodaj curry i czarny pieprz. Gdy cała woda wyparuje, Zamknij szczelnie pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ryż będzie całkowicie ugotowany. Przed podaniem dokładnie wymieszaj zawartość kotła, po wyjęciu stamtąd mięsa z kurczaka. Następnie kładziemy slajd na talerzach i kładziemy kilka kawałków mięsa na każdym talerzu. Ten kulinarny przepis składa się z trzech porcji. Możesz przygotować tak doskonały posiłek w półtorej godziny. Piław jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy