skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej śmietanę do małej miski, dodaj sodę, wymieszaj wszystko łyżką i pozostaw na początek reakcji. Śmietanę należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby uzyskać temperaturę pokojową.
Krok 2:
Ubij jajka w temperaturze pokojowej w osobnym naczyniu, dodaj sól i cukier i dobrze ubij trzepaczką. Jeśli zrobisz ciasto ze słodkim nadzieniem, takim jak owoce, dżem itp., Dodaj mniej cukru - około 0,5 szklanki.
Krok 3:
Wlej śmietanę do miski z jajkami. Mieszaj trzepaczką, aż cukier będzie gładki i całkowicie się rozpuści.
Krok 4:
Dodaj mąkę, którą należy wcześniej przesiać lub przesiać bezpośrednio do miski za pomocą sitka lub specjalnego kubka. Rozpocznij ugniatanie łyżką lub silikonową szpatułką. Mąkę można wlać Nie całą, ale w częściach, aby ciasto nie było zbyt ciasne i mączne. Wygodniej jest regulować ilość mąki, która może być potrzebna nieco mniej - wszystko zależy od jakości mąki i producenta.
Krok 5:
Gdy ciasto dobrze się połączy, wlej olej roślinny i kontynuuj ugniatanie, aż masło zostanie całkowicie wchłonięte przez ciasto.
Krok 6:
Przenieś ciasto na powierzchnię roboczą i zakończ ugniatanie. Na tym etapie może być potrzebne trochę więcej mąki na podpył, ponieważ po dodaniu masła ciasto może trochę przylgnąć do rąk. W rezultacie powinniśmy uzyskać miękkie, elastyczne i giętkie ciasto, ale w żadnym wypadku nie ciasne. Uformuj kulkę, przykryj ciasto folią spożywczą bezpośrednio na stole i pozostaw do odpoczynku na 10-15 minut. Następnie pieczemy ciasto zgodnie z przepisem.
jest to jeden z najłatwiejszych, najtańszych i moich ulubionych przepisów na ciasto, który jest idealną bazą do ciasta, a także może zrobić pyszne ciasta z piekarnika. Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g