ciasto na kwaśnej śmietanie

miękkie ciasto bez drożdży na pyszne ciasto. Z ciasta przygotowanego według tego przepisu można upiec ciasto ze słodkim lub pikantnym nadzieniem. Jeśli planujesz użyć słodkiego, dodaj wanilinę lub cukier waniliowy do ciasta, aby uzyskać dodatkowy smak. Ciasto wyjdzie duże i będzie mogło nakarmić 8 osób. Na wyjściu pieczenie jest miękkie i przewiewne.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 23 % 13 g
węglowodany 63 % 36 g
294 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej śmietanę do małej miski, dodaj sodę, wymieszaj wszystko łyżką i pozostaw na początek reakcji. Śmietanę należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby uzyskać temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka w temperaturze pokojowej w osobnym naczyniu, dodaj sól i cukier i dobrze ubij trzepaczką. Jeśli zrobisz ciasto ze słodkim nadzieniem, takim jak owoce, dżem itp., Dodaj mniej cukru - około 0,5 szklanki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej śmietanę do miski z jajkami. Mieszaj trzepaczką, aż cukier będzie gładki i całkowicie się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę, którą należy wcześniej przesiać lub przesiać bezpośrednio do miski za pomocą sitka lub specjalnego kubka. Rozpocznij ugniatanie łyżką lub silikonową szpatułką. Mąkę można wlać Nie całą, ale w częściach, aby ciasto nie było zbyt ciasne i mączne. Wygodniej jest regulować ilość mąki, która może być potrzebna nieco mniej - wszystko zależy od jakości mąki i producenta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto dobrze się połączy, wlej olej roślinny i kontynuuj ugniatanie, aż masło zostanie całkowicie wchłonięte przez ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś ciasto na powierzchnię roboczą i zakończ ugniatanie. Na tym etapie może być potrzebne trochę więcej mąki na podpył, ponieważ po dodaniu masła ciasto może trochę przylgnąć do rąk. W rezultacie powinniśmy uzyskać miękkie, elastyczne i giętkie ciasto, ale w żadnym wypadku nie ciasne. Uformuj kulkę, przykryj ciasto folią spożywczą bezpośrednio na stole i pozostaw do odpoczynku na 10-15 minut. Następnie pieczemy ciasto zgodnie z przepisem.

jest to jeden z najłatwiejszych, najtańszych i moich ulubionych przepisów na ciasto, który jest idealną bazą do ciasta, a także może zrobić pyszne ciasta z piekarnika. Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy