skład / składniki
metoda gotowania
1. Masło (można zastąpić margaryną) pokroić w drobną kostkę - dzięki czemu w przyszłości szybciej się rozpuści.
2. Wlej czystą wodę pitną do małego rondla i włóż pokrojone w kostkę masło. Umieść patelnię na kuchence i podgrzej jej zawartość na małym ogniu, aż masło całkowicie się rozpuści. Powinien całkowicie wymieszać z wodą i utworzyć masę płynnej substancji i jednorodnej konsystencji. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
3. Dodaj cukier i sól do rondla. Dobrze wymieszaj, aby kryształy cukru i soli całkowicie się rozpuściły.
4. Oddzielnie przesiać wymaganą ilość mąki pszennej. A następnie dodaj mąkę do rondla z płynną masą oleju i wody. Dobrze wymieszaj całą zawartość łyżką stołową lub szpatułką, aby nie było grudek. Struktura ciasta powinna być jednolita.
5. Ponownie umieść patelnię na kuchence i na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, gotuj ciasto, aż zetnie się w grubszą i gładszą grudkę. Upewnij się, że ciasto nie pali się na dnie patelni. Cały proces parzenia ciasta zajmie około kilku lub trzech minut. Następnie usuń patelnię z ognia.
6. Odstaw ciasto na chwilę, aby trochę ostygło. A następnie wbij jedno jajko do tej zaparzonej masy i dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Podczas dodawania jajek ciasto parzone nabierze bardziej błyszczącej, a nawet błyszczącej powierzchni i stanie się bardziej płynne. Ostatnie jajko należy dodać trochę, ponieważ można przesadzić, a ciasto okaże się bardzo płynne. Wszystko zależy od wielkości jaj kurzych i struktury samego ciasta.
7. Przenieś ciasto parzone do torby cukierniczej ze specjalną dyszą i ułóż z niego produkty o pożądanym kształcie.
ciasta lub ciasteczka z francuskiego ciasta parzonego piecze się bardzo szybko - w ciągu 10-15 minut, w zależności od ich wielkości. Wewnątrz okazują się nieco puste, a na wierzchu pokryte są apetyczną chrupiącą skórką.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g