francuskie ciasto parzone

z tym ciastem Twoje eklery zawsze będą na topie! Francuskie ciasto parzone przygotowane według tego szczegółowego przepisu jest idealne do pieczenia eklerów, profiteroles i innych ciast. Pieczenie jest lekkie, z piękną złotą skórką. Takie ciasta nie tracą kształtu nawet po wyjęciu z piekarnika i pozostają przewiewne.
stanik-77Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 42 % 15 g
węglowodany 42 % 15 g
195 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Masło (można zastąpić margaryną) pokroić w drobną kostkę - dzięki czemu w przyszłości szybciej się rozpuści.

2. Wlej czystą wodę pitną do małego rondla i włóż pokrojone w kostkę masło. Umieść patelnię na kuchence i podgrzej jej zawartość na małym ogniu, aż masło całkowicie się rozpuści. Powinien całkowicie wymieszać z wodą i utworzyć masę płynnej substancji i jednorodnej konsystencji. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

3. Dodaj cukier i sól do rondla. Dobrze wymieszaj, aby kryształy cukru i soli całkowicie się rozpuściły.

4. Oddzielnie przesiać wymaganą ilość mąki pszennej. A następnie dodaj mąkę do rondla z płynną masą oleju i wody. Dobrze wymieszaj całą zawartość łyżką stołową lub szpatułką, aby nie było grudek. Struktura ciasta powinna być jednolita.

5. Ponownie umieść patelnię na kuchence i na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, gotuj ciasto, aż zetnie się w grubszą i gładszą grudkę. Upewnij się, że ciasto nie pali się na dnie patelni. Cały proces parzenia ciasta zajmie około kilku lub trzech minut. Następnie usuń patelnię z ognia.

6. Odstaw ciasto na chwilę, aby trochę ostygło. A następnie wbij jedno jajko do tej zaparzonej masy i dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Podczas dodawania jajek ciasto parzone nabierze bardziej błyszczącej, a nawet błyszczącej powierzchni i stanie się bardziej płynne. Ostatnie jajko należy dodać trochę, ponieważ można przesadzić, a ciasto okaże się bardzo płynne. Wszystko zależy od wielkości jaj kurzych i struktury samego ciasta.

7. Przenieś ciasto parzone do torby cukierniczej ze specjalną dyszą i ułóż z niego produkty o pożądanym kształcie.

ciasta lub ciasteczka z francuskiego ciasta parzonego piecze się bardzo szybko - w ciągu 10-15 minut, w zależności od ich wielkości. Wewnątrz okazują się nieco puste, a na wierzchu pokryte są apetyczną chrupiącą skórką.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy