skład / składniki
metoda gotowania
1.Wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem i pozostaw w temperaturze pokojowej na około kilka godzin, aby było miękkie.
2. Przesiej mąkę pszenną przez specjalne drobne sito, rozbijając wszystkie możliwe grudki i jednocześnie nasycając ją tlenem.
3. Dodaj sól do mąki i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
4. Następnie wlej przesianą mąkę zmieszaną z solą na czystą powierzchnię roboczą i dodaj masło o miękkiej konsystencji na wierzch. Oczyść mąkę z masłem czystymi rękami. Rezultatem powinno być tak zwane okruchy mąki.
5. W osobnym pojemniku ubij żółtko czystą wodą pitną.
6. Zbierz okruchy mąki rękami i zrób z nich mały slajd. Na środku wzgórza zrób wgłębienie i wlej tam wodę zmieszaną z żółtkiem jaja. Następnie ugniataj ciasto rękami. Powinien być miękki, elastyczny i nie przyklejać się do dłoni. Jednocześnie nie powinien być zbyt suchy, a na jego powierzchni nie powinno być żadnych pęknięć. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody do ciasta. Dokładny stosunek mąki do wody zależy od odmiany, konkretnej marki i zawartości glutenu w mące.
7. Po wymieszaniu ciasta należy go dokładnie docisnąć do powierzchni roboczej. Należy to zrobić kilka razy, aby rozbić grudki masła, które mogły pozostać podczas wyrabiania ciasta.
8. Zawiń ciasto w folię spożywczą lub włóż do torby i wstaw do lodówki na około pół godziny. Po "odpoczynku" ciasta można je wyciągnąć i wykorzystać zgodnie z przeznaczeniem. Doskonale zwija się w cienką warstwę i bardzo łatwo formuje się w pożądany kształt.
gotowe ciasto francuskie można przechowywać, zawijając je w folię, przez około dwa dni w lodówce i około 2 tygodnie, pod warunkiem zamrożenia w zamrażarce.
pyszne i aromatyczne wypieki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g