francuskie ciasto kruche

Pieczenie z tego ciasta po prostu rozpływa się w ustach! Francuskie ciasto kruche jest łatwe do przygotowania! To podstawowy przepis na delikatne kruche ciasto, z którego można upiec pyszne francuskie rogaliki, przepyszne ciasta z zupełnie różnymi nadzieniami i wiele więcej. Bardzo wygodne jest to, że ciasto można przygotować z wyprzedzeniem, zamrozić i użyć w razie potrzeby.
Emiliya IQAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 35 % 24 g
węglowodany 55 % 38 g
388 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1.Wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem i pozostaw w temperaturze pokojowej na około kilka godzin, aby było miękkie.

2. Przesiej mąkę pszenną przez specjalne drobne sito, rozbijając wszystkie możliwe grudki i jednocześnie nasycając ją tlenem.

3. Dodaj sól do mąki i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

4. Następnie wlej przesianą mąkę zmieszaną z solą na czystą powierzchnię roboczą i dodaj masło o miękkiej konsystencji na wierzch. Oczyść mąkę z masłem czystymi rękami. Rezultatem powinno być tak zwane okruchy mąki.

5. W osobnym pojemniku ubij żółtko czystą wodą pitną.

6. Zbierz okruchy mąki rękami i zrób z nich mały slajd. Na środku wzgórza zrób wgłębienie i wlej tam wodę zmieszaną z żółtkiem jaja. Następnie ugniataj ciasto rękami. Powinien być miękki, elastyczny i nie przyklejać się do dłoni. Jednocześnie nie powinien być zbyt suchy, a na jego powierzchni nie powinno być żadnych pęknięć. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody do ciasta. Dokładny stosunek mąki do wody zależy od odmiany, konkretnej marki i zawartości glutenu w mące.

7. Po wymieszaniu ciasta należy go dokładnie docisnąć do powierzchni roboczej. Należy to zrobić kilka razy, aby rozbić grudki masła, które mogły pozostać podczas wyrabiania ciasta.

8. Zawiń ciasto w folię spożywczą lub włóż do torby i wstaw do lodówki na około pół godziny. Po "odpoczynku" ciasta można je wyciągnąć i wykorzystać zgodnie z przeznaczeniem. Doskonale zwija się w cienką warstwę i bardzo łatwo formuje się w pożądany kształt.

gotowe ciasto francuskie można przechowywać, zawijając je w folię, przez około dwa dni w lodówce i około 2 tygodnie, pod warunkiem zamrożenia w zamrażarce.

pyszne i aromatyczne wypieki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy