skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolne owoce i jagody, ale powinny to być bardzo soczyste owoce, ponieważ poncz opiera się przede wszystkim na sokach owocowych. Odpowiednie są również mrożone jagody, tylko najpierw należy je dobrze rozmrozić, zbierając uwolniony sok. Herbata jest potrzebna w postaci liści herbaty, ale niezbyt mocna i schłodzona. Możesz wziąć parzoną czarną lub zieloną herbatę, ale najlepiej bez dodatków i aromatów.
Krok 2:

Dobrze umyj pomarańczę, wskazane jest nawet użycie specjalnej szczotki i płynu do mycia owoców. W końcu użyjemy pomarańczy razem ze skórką. Należy go również umyć bardzo gorącą wodą - w ten sposób pomarańcza da znacznie więcej soku. Pokrój pomarańczę na pół koła.
Krok 3:

Dobrze opłucz Jabłko, Usuń strąk nasienny i pokrój w kostkę. Jeśli używasz kupionego w sklepie jabłka, warto odciąć z niego skórkę. Owoce sklepowe do długotrwałego przechowywania są często przetwarzane przez parafinę i nie są w żaden sposób usuwane z ludzkiego ciała.
Krok 4:

Włóż pokrojone owoce do głębokiej miski. Miętę dobrze opłucz, osusz papierowymi serwetkami, a także połóż na owocach. Dodaj cynamon i anyż. Używam laski cynamonu i gwiazdy anyżu, ale mogą to być również mielone przyprawy. Również na tym etapie możesz dodać kilka innych ulubionych przypraw: może to być wanilia lub cukier waniliowy, a może imbir, goździki lub gałka muszkatołowa.
Krok 5:

Rozmrozić borówki i dodać do miski gdzie przygotować napój.
Krok 6:

Dodaj cukier i odczekaj 10-15 minut, aż owoce uwolnią sok. Tutaj skup się na swoim guście. Jeśli masz owoce słodkich odmian lub na przykład przygotowujesz napój latem i wziąłeś słodkie morele, brzoskwinie i truskawki, w tym przypadku nie możesz dodać cukru.
Krok 7:

Wlej herbatę. Wziąłem zwykłą zieloną herbatę.
Krok 8:

Wymieszaj i pozostaw napój na około 30 minut do 2 godzin. Następnie odcedź napój. Jeśli użyłeś mielonych przypraw, będziesz musiał przecedzić przez drobne sito lub nawet gazę.
Krok 9:

Podawaj napój schłodzony do stołu lub możesz nawet użyć syfonu, aby był gazowany. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka - 43 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Herbata - 0 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g




