Poncz bezalkoholowy w domu

Pikantny, orzeźwiający poncz owocowo-jagodowy! Poncz to lekki orzeźwiający napój z owoców i jagód z dodatkiem herbaty, cukru, wody i przypraw. Przygotowanie go wcale nie jest trudne i wystarczająco szybkie. Przepis na pewno przyda Ci się w upalne, gorące lato!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 10 g
45 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolne owoce i jagody, ale powinny to być bardzo soczyste owoce, ponieważ poncz opiera się przede wszystkim na sokach owocowych. Odpowiednie są również mrożone jagody, tylko najpierw należy je dobrze rozmrozić, zbierając uwolniony sok. Herbata jest potrzebna w postaci liści herbaty, ale niezbyt mocna i schłodzona. Możesz wziąć parzoną czarną lub zieloną herbatę, ale najlepiej bez dodatków i aromatów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj pomarańczę, wskazane jest nawet użycie specjalnej szczotki i płynu do mycia owoców. W końcu użyjemy pomarańczy razem ze skórką. Należy go również umyć bardzo gorącą wodą - w ten sposób pomarańcza da znacznie więcej soku. Pokrój pomarańczę na pół koła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze opłucz Jabłko, Usuń strąk nasienny i pokrój w kostkę. Jeśli używasz kupionego w sklepie jabłka, warto odciąć z niego skórkę. Owoce sklepowe do długotrwałego przechowywania są często przetwarzane przez parafinę i nie są w żaden sposób usuwane z ludzkiego ciała.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż pokrojone owoce do głębokiej miski. Miętę dobrze opłucz, osusz papierowymi serwetkami, a także połóż na owocach. Dodaj cynamon i anyż. Używam laski cynamonu i gwiazdy anyżu, ale mogą to być również mielone przyprawy. Również na tym etapie możesz dodać kilka innych ulubionych przypraw: może to być wanilia lub cukier waniliowy, a może imbir, goździki lub gałka muszkatołowa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozmrozić borówki i dodać do miski gdzie przygotować napój.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier i odczekaj 10-15 minut, aż owoce uwolnią sok. Tutaj skup się na swoim guście. Jeśli masz owoce słodkich odmian lub na przykład przygotowujesz napój latem i wziąłeś słodkie morele, brzoskwinie i truskawki, w tym przypadku nie możesz dodać cukru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej herbatę. Wziąłem zwykłą zieloną herbatę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj i pozostaw napój na około 30 minut do 2 godzin. Następnie odcedź napój. Jeśli użyłeś mielonych przypraw, będziesz musiał przecedzić przez drobne sito lub nawet gazę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj napój schłodzony do stołu lub możesz nawet użyć syfonu, aby był gazowany. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka - 43   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Herbata - 0   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g

Podobne przepisy