Amaretto z gorzkimi migdałami

pyszny włoski likier DIY-łatwy! Amaretto z gorzkimi migdałami to jeden z najpopularniejszych przysmaków alkoholowych. Można się nim delektować w czystej postaci z lodem lub dodać do kawy, cappuccino lub kakao. Amaretto świetnie komponuje się z lodami, orzechami, czekoladą, a także z różnymi owocami.
leno4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 83 % 34 g
287 kcal
IG: 6 / 3 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 35 D

Amaretto to Likier deserowy o ciemnobrązowym kolorze, o przyjemnym wyrafinowanym aromacie i gorzkim migdałowym smaku. Po raz pierwszy został wymyślony w średniowiecznej Europie przez włoskich mnichów. Od tego czasu ugruntował swoje miejsce w dziedzinie kulinarnej. Znając ten prosty przepis, możesz łatwo przygotować go w domu. Aby to zrobić, nie musisz jechać do Włoch, a produkty do gotowania można łatwo znaleźć na półkach naszych sklepów.

zalej migdały wrzącą wodą i pozostaw na 3-5 minut - aby można je było łatwo obrać. Ponieważ gorzkie migdały nie są spożywane na surowo, musisz je usmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodaj goździki i ziele angielskie do migdałów.

następnie potrzebujesz pestek moreli. Możesz oczywiście bez nich, ale smak i aromat gotowego Amaretto nie będą tak nasycone. Umyj pestki moreli, dodaj szczyptę cynamonu i wszystko wymieszaj. Przygotowane migdały i pestki moreli przełożyć do czystego szklanego naczynia.

zrób syrop cukrowy. Aby to zrobić, wlej cukier na dno nieprzywierających naczyń, dodaj 50 ml czystej wody i na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzaj cukier do stanu karmelowego. Na koniec dodaj cukier waniliowy i resztę wody. Powstały syrop powoli wlewa się do pojemnika z przygotowanymi migdałami i pestkami moreli.

po ostygnięciu mieszanki dodaj wódkę i kawę do szklanego pojemnika.Dokładnie wymieszaj. Zaparz alkohol w ciemnym, chłodnym miejscu przez 30-35 dni. Okresowo wstrząsnąć.

po zaparzeniu likieru należy go dokładnie przecedzić przez kilka warstw gazy, aby nie było osadu. I możesz cieszyć się wyśmienitym smakiem właściwie przygotowanego włoskiego likieru!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g
  • Pestki moreli - 519   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal/100g
  • Gorzkie migdały - 645   kcal/100g

Podobne przepisy