skład / składniki
metoda gotowania
Amaretto to Likier deserowy o ciemnobrązowym kolorze, o przyjemnym wyrafinowanym aromacie i gorzkim migdałowym smaku. Po raz pierwszy został wymyślony w średniowiecznej Europie przez włoskich mnichów. Od tego czasu ugruntował swoje miejsce w dziedzinie kulinarnej. Znając ten prosty przepis, możesz łatwo przygotować go w domu. Aby to zrobić, nie musisz jechać do Włoch, a produkty do gotowania można łatwo znaleźć na półkach naszych sklepów.
zalej migdały wrzącą wodą i pozostaw na 3-5 minut - aby można je było łatwo obrać. Ponieważ gorzkie migdały nie są spożywane na surowo, musisz je usmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodaj goździki i ziele angielskie do migdałów.
następnie potrzebujesz pestek moreli. Możesz oczywiście bez nich, ale smak i aromat gotowego Amaretto nie będą tak nasycone. Umyj pestki moreli, dodaj szczyptę cynamonu i wszystko wymieszaj. Przygotowane migdały i pestki moreli przełożyć do czystego szklanego naczynia.
zrób syrop cukrowy. Aby to zrobić, wlej cukier na dno nieprzywierających naczyń, dodaj 50 ml czystej wody i na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzaj cukier do stanu karmelowego. Na koniec dodaj cukier waniliowy i resztę wody. Powstały syrop powoli wlewa się do pojemnika z przygotowanymi migdałami i pestkami moreli.
po ostygnięciu mieszanki dodaj wódkę i kawę do szklanego pojemnika.Dokładnie wymieszaj. Zaparz alkohol w ciemnym, chłodnym miejscu przez 30-35 dni. Okresowo wstrząsnąć.
po zaparzeniu likieru należy go dokładnie przecedzić przez kilka warstw gazy, aby nie było osadu. I możesz cieszyć się wyśmienitym smakiem właściwie przygotowanego włoskiego likieru!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g
- Pestki moreli - 519 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g
- Gorzkie migdały - 645 kcal/100g