skład / składniki
metoda gotowania
1. Bierzemy niemyte (jest to bardzo ważne, w przeciwnym razie fermentacja nie nastąpi) kiście winogron i ostrożnie obieramy z nich jagody.
2. W emaliowanym wiadrze naciskamy winogrona rękami lub kruszonką w małych porcjach, aż pojawi się silny sok.
3. Następnie przykryj pojemnik gazą i pozostaw do fermentacji w cieple przez około 4-5 dni. Dwa razy dziennie mieszamy masę drewnianą szpatułką.
4. Po wyrośnięciu miazgi (zmiażdżonych winogron) wrzuć do durszlaka, aby spuścić sok i wyciśnij go przez gazę.
5. Następnie wlej czysty sok winogronowy do słoików i wlej granulowany cukier, wymieszaj.
6. Na szyjce słoika Zakładamy umytą rękawicę medyczną, przebijamy kilka dziur igłą w palcach i mocno zawiązujemy gumką w kółko.
7. Pozostaw wino do fermentacji na 2-3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Podążamy za rękawicą, na początku procesu napompowuje się, a kiedy opróżnia się, wino jest gotowe.
8. Po ustąpieniu drożdży i rozjaśnieniu wina i zatrzymaniu "bulw" ostrożnie filtruj. Podczas odciągania wina upewniamy się, że drożdże nie dostaną się do czystych butelek, zamykamy je korkami.
9. Wino winogronowe wyjmujemy w chłodne miejsce na około miesiąc iw tym czasie trzykrotnie wlewamy wino do innych butelek, pozostawiając osad w poprzednich.
10. Następnie przez kolejny miesiąc bronimy wina w chłodnym miejscu i możemy skosztować.
korzystając z tego przepisu na wino winogronowe, otrzymasz około 6 litrów półwytrawnego, aromatycznego domowego napoju.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g