skład / składniki
metoda gotowania
1. Do koktajlu przygotowujemy dwie wysokie cylindryczne szklanki highball o pojemności 360 ml. należy je wcześniej schłodzić, napełniając kruszonym lodem przez minutę, aż ściany zostaną pokryte cienką warstwą szronu, a następnie lód należy wyrzucić.
2. Do każdej szklanki wkładamy cukier-równo dzielimy określoną ilość na dwie części.
3. Wlej cukier do piwa (również podziel go na pół na dwie szklanki), dobrze wymieszaj, aby wszystkie kryształy cukru się rozpuściły.Cukier można zastąpić prostym syropem cukrowym w tej samej ilości. W takim przypadku syrop należy przygotować z wyprzedzeniem i schłodzić (przygotowuje się go w ten sposób: 1 do 1 cukru i wody miesza się, doprowadza do wrzenia, aby cukier się rozpuścił, a następnie ochładza).
4. Rozprowadzamy również liście mięty do szklanek. Drewnianą łyżką lekko zgniatamy liście, aby wypuściły sok.
5. Wlej Bourbon również do obu szklanek.
6. Kruszymy lód, dla którego można go włożyć do plastikowej torby, owinąć torbę ręcznikiem i stuknąć wałkiem do ciasta.
7. Rozłóż kruszony lód na dwóch szklankach. Nie musisz żałować lodu, ponieważ jeśli jest go mało, stopi się, a koktajl zostanie mocno rozcieńczony wodą. Jeśli jest dużo lodu, nie topi się szybko, ale chłodzi pozostałe składniki koktajlu. Właśnie tego potrzebujemy. Ponadto ważne jest, aby używać świeżego lodu, nie wolno ponownie używać lodu, na przykład pozostałego po schłodzeniu szklanki (w tym przypadku ucierpi jakość gotowego napoju).
8. Wymieszaj wszystko, udekoruj gałązkami mięty, włóż rurki i podawaj.
można już (i trzeba) cieszyć się! :)))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Whisky - 220 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g