ciasto szyfonowe

pachnące delikatne ciasto z kremem! Ciasto szyfonowe sprawi, że każdy dzień powszedni będzie prawdziwym świętem! Biszkopt jest bardzo aromatyczny i dość wilgotny, uzupełniają go konfitura i krem. Krem przed złożeniem ciasta należy dokładnie schłodzić, aby mniej się rozprzestrzeniał. Zamiast konfitury możesz wziąć dżem lub gęsty dżem jagodowy, w każdym razie będzie pyszny.
LubawaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 59 % 30 g
266 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 20 min

1. Wlej wodę do rondla, wlej kawę, Wyślij do ognia, zagotuj z ciągłym mieszaniem, a następnie usuń z ognia, ostudź.

2. Podziel jajka na białka i żółtka, ubij żółtka z połową białego cukru, a następnie przesiej do nich proszek kakaowy, wlej olej roślinny, ubij mikserem.

3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli do powstałej masy, wymieszaj szpatułką.

4. Ubij białka z pozostałym cukrem na stabilne szczyty, a następnie ułóż je w kawałkach w cieście, za każdym razem delikatnie mieszając masę białkową szpatułką.

5. Ciasto przenosimy do naczynia do pieczenia i wysyłamy do piekarnika już nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (czas może się nieznacznie różnić w zależności od rodzaju piekarnika, lepiej sprawdzić gotowość drewnianą wykałaczką lub szpikulcem).

6. Lepiej nie wyjmować gotowego herbatnika od razu z formy, niech najpierw ostygnie.

7. Rozbij jajko na patelnię, wlej cukier i mąkę, zmiksuj, aż będzie gładkie. Następnie wlej mleko do powstałej masy, ubij trzepaczką.

8. Wysyłamy do rondla na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia przy ciągłym mieszaniu, a następnie usuwamy z ognia.

9. Zmiękczone masło rozprowadzamy w śmietanie, ubijamy mikserem DDO o bujnej i jednorodnej masie.

10. Pokrój biszkopt na trzy ciasta, rozłóż konfiturę malinową na pierwszym cieście, zalej schłodzonym kremem, przykryj drugim ciastem, posmaruj kremem, posyp kroplami czekolady. Trzecie ostatnie ciasto smarujemy również pozostałą śmietaną i posypujemy kroplami czekolady.

niech ciasto moczy się przez 2 godziny na zimno.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g
  • Konfitura - 295   kcal/100g

Podobne przepisy