skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej wodę do rondla, wlej kawę, Wyślij do ognia, zagotuj z ciągłym mieszaniem, a następnie usuń z ognia, ostudź.
2. Podziel jajka na białka i żółtka, ubij żółtka z połową białego cukru, a następnie przesiej do nich proszek kakaowy, wlej olej roślinny, ubij mikserem.
3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli do powstałej masy, wymieszaj szpatułką.
4. Ubij białka z pozostałym cukrem na stabilne szczyty, a następnie ułóż je w kawałkach w cieście, za każdym razem delikatnie mieszając masę białkową szpatułką.
5. Ciasto przenosimy do naczynia do pieczenia i wysyłamy do piekarnika już nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (czas może się nieznacznie różnić w zależności od rodzaju piekarnika, lepiej sprawdzić gotowość drewnianą wykałaczką lub szpikulcem).
6. Lepiej nie wyjmować gotowego herbatnika od razu z formy, niech najpierw ostygnie.
7. Rozbij jajko na patelnię, wlej cukier i mąkę, zmiksuj, aż będzie gładkie. Następnie wlej mleko do powstałej masy, ubij trzepaczką.
8. Wysyłamy do rondla na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia przy ciągłym mieszaniu, a następnie usuwamy z ognia.
9. Zmiękczone masło rozprowadzamy w śmietanie, ubijamy mikserem DDO o bujnej i jednorodnej masie.
10. Pokrój biszkopt na trzy ciasta, rozłóż konfiturę malinową na pierwszym cieście, zalej schłodzonym kremem, przykryj drugim ciastem, posmaruj kremem, posyp kroplami czekolady. Trzecie ostatnie ciasto smarujemy również pozostałą śmietaną i posypujemy kroplami czekolady.
niech ciasto moczy się przez 2 godziny na zimno.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g
- Konfitura - 295 kcal/100g