skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę z kurczakiem i grzybami? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Dobrze opłucz ziemniaki i marchewkę pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń, a następnie gotuj we wrzącej wodzie przez 20-25 minut, aż będą miękkie. Spuść gorącą wodę z gotowych warzyw i pozostaw do ostygnięcia. Ponadto gotuj mięso z kurczaka we wrzącej wodzie przez 30 minut, a jajka przez 7-8 minut. Całkowicie ostudź wszystko.
Krok 2:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Następnie napełnij go octem na pół wodą, aby był lekko marynowany. Pomoże to usunąć gorycz z cebuli. Obierz ziemniaki i marchewki. Wygodnie jest to zrobić, zdrapując gotowaną skórkę ostrym nożem.
Krok 3:
Taką sałatkę można przygotować warstwami lub po prostu wymieszać wszystkie posiekane składniki. Zrobię sałatkę, układając warstwy w pierścieniu. Aby to zrobić, umieść pierścień natychmiast na talerzu do serwowania. Pierwszą warstwą ułożyć gotowane mięso z kurczaka, pokrojone na kawałki. Posmaruj tę warstwę i wszystkie kolejne majonezem.
Krok 4:
Grzyby do sałatki mogą być używane zarówno marynowane, jak i solone. Biorę marynowane pieczarki. Grzyby należy pokroić i ułożyć w następnej warstwie.
Krok 5:
Połóż warstwę marynowanej cebuli na grzybach.
Krok 6:
Następnie ułóż gotowane ziemniaki starte na grubej tarce. Lekko dociśnij warstwę dłonią lub łyżką, aby była mocniejsza.
Krok 7:
Zetrzyj również ugotowane marchewki na grubej tarce.
Krok 8:
Obierz jajka i zetrzyj.
Krok 9:
Rozłóż starty ser ostatnią warstwą. Ostrożnie zdejmij pierścień z sałatki. Wstaw do lodówki na pół godziny do namoczenia.
Krok 10:
Przed podaniem udekoruj sałatkę według własnego gustu. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g