skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak solić squash z pomidorami? Przygotuj niezbędne produkty. Do tego dania polecam małe kabaczki-pięknie wyglądają w słoiku, ale możesz wziąć duży Kabaczek i pokroić go na kilka kawałków. Preferuj pomidory o wydłużonym kształcie - świetnie nadają się do marynowania.
Krok 2:

Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wlewam trochę wody do słoików i wkładam kolejno do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz je wysterylizować nad parą lub wszystko naraz w piekarniku w 100 stopniach przez około 30 minut. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut.
Krok 3:

Umyj wszystkie przyprawy. Możesz dodać trochę przypraw, jak chcesz: może lubisz estragon lub chcesz dodać chili. Nie bój się takich eksperymentów - będzie pyszny . Ząbek czosnku nie może być obrany.
Krok 4:

Dodaj wszystkie przyprawy i zioła do słoików.
Krok 5:

Umyj Kabaczek, Usuń szypułki i włóż do połowy do każdego słoika.
Krok 6:

Umyj również pomidory, pokrój na pół (Duże można pokroić na 3-4 części) i włóż do każdego słoika. Pamiętaj, aby zostawić trochę miejsca na pieprz.
Krok 7:

Obierz paprykę, usuń łodygę i nasiona, pokrój w paski.
Krok 8:

Dodaj paprykę do każdego słoika.
Krok 9:

Zagotuj wodę i napełnij wszystkie słoiki do góry. Liczba puszek może się różnić, wiele zależy od tego, jak duże są warzywa, jak dobrze możesz je ubić. Mam około 5 półlitrowych słoików, ale polecam sterylizować je z marginesem. Niech lepiej pozostaną dodatkowe, niż w najważniejszym momencie jedna puszka nie wystarczy.
Krok 10:

Przykryj wszystkie słoiki czystymi, wysterylizowanymi pokrywkami i pozostaw na 10 minut.
Krok 11:

Delikatnie spuść wodę ze słoików i podpal. Dodaj sól, cukier.
Krok 12:

Doprowadź solankę do wrzenia. Wyłącz i natychmiast wlej ocet. Ten przepis wykorzystuje ocet 6-9%. Jeśli masz esencję, rozcieńczyć ją wodą w stosunku 1 do 8.
Krok 13:

Wlej marynatę do słoików.
Krok 14:

W odpowiedniej patelni na dnie umieść ręcznik złożony w 2-3 warstwach, umieść słoiki z półfabrykatami (pasteryzowałem w małym rondlu po jednym słoiku, ale możesz umieścić dwa lub trzy na raz, w zależności od wielkości patelni), dodaj wodę do garnka na wieszakach słoików i podpal. Pasteryzuj na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Krok 15:

Szczelnie zamknij słoiki pokrywkami. Przechowuj taki przedmiot w normalnych warunkach pokojowych.
Krok 16:

Smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Patisson - 18 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g




