skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Mimoza z czerwoną rybą warstwami? Przygotuj składniki. Dokładnie umyj ziemniaki i marchewki i gotuj w mundurkach. Jaja kurze umyć mydłem, aby uniknąć przedostawania się zarazków przez skorupkę do wnętrza jajka. Jajka na twardo gotujemy w osolonej wodzie, aby jajka nie pękały podczas gotowania i były łatwe do czyszczenia po ugotowaniu.
Krok 2:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Dla kogo cebula wydaje się zbyt gorzka na taką sałatkę, można ją marynować. Aby to zrobić, posiekaną cebulę wlewa się do wody z dodatkiem łyżeczki octu stołowego, szczypty soli i pół łyżeczki cukru.
Krok 3:
Gotowane i schłodzone warzywa są czyszczone i wcierane osobno na grubej tarce.
Krok 4:
Rozłóż ziemniaki pierwszą warstwą na talerzu. Smarujemy go majonezem. Do smaku i pożądania, jeśli wydaje się, że majonez daje sałatce mało soli, możesz trochę posolić każdą z warstw lub określoną warstwę sałatki. Posyp posiekaną cebulą na wierzchu.
Krok 5:
Otwórz słoik z różowego łososia w puszkach, odsącz część solanki. Widelcem zagniatamy rybę solanką na gładką masę. Rozłóż warstwę na sałatce. Ponownie posmaruj majonezem.
Krok 6:
Następnie pojawia się warstwa startej gotowanej marchewki i majonezu.
Krok 7:
Jajka na twardo napełnij zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Schłodzone jaja kurze czyścimy. Oddziel białka od żółtek. Oddzielnie wcieramy białka jaj kurzych na grubej tarce.
Krok 8:
Zetrzyj żółtka jaj kurzych na drobnej tarce. I posyp je na wierzchu.
Krok 9:
Zrób warstwę białek jaj kurzych. Ponownie posmaruj majonezem.
Krok 10:
Dokładnie spłucz świeżą pietruszkę pod bieżącą wodą. Wysuszyć natkę pietruszki na ręczniku papierowym i drobno posiekać warzywa nożem. Posyp sałatkę ziołami u podstawy, udekoruj wierzch, jeśli chcesz, ziołami i jagodami żurawinowymi. Sałatka jest gotowa. Wkładamy go do lodówki na kilka godzin, lepiej zostawić na noc, aby był dobrze nasycony majonezem. Podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g