pierogi nadziewane podrobami mięsnymi na cieście parzonym

obfite i pyszne pierogi na każdą okazję! Ciasto na wrzącej wodzie jest bardzo delikatne. Takie ciasto nadaje się zarówno do gotowania w wodzie (ważne jest, aby nie strawić, szybko się gotuje), jak i do gotowania na parze. Bardzo ważne jest, aby zagnieść gęste ciasto, a podczas gotowania dobrze zachowa swój kształt. Z tej ilości ciasta dostałem 70 pierogów, małych rozmiarów. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 23 % 8 g
węglowodany 51 % 18 g
188 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj wodę z solą i kawałkiem masła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do miski kombajnu, wlewając gorącą wodę w małych porcjach, zagniataj ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli ugniatasz rękami, najpierw wymieszaj wszystko łyżką, gdy tylko ciasto trochę ostygnie, zacznij ugniatać rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po połączeniu zagniatamy ciasto do gładkości, powinniśmy uzyskać gęste, ale elastyczne ciasto. Jeśli ciasto okaże się lepkie, dodaj więcej mąki, a jeśli jest zbyt twarde, dodaj ciepłą wodę w małych porcjach. Gotowe ciasto wysyłamy do torby lub po prostu przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy na 30 minut na odpoczynek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gdy ciasto odpoczywa, zajmijmy się nadzieniem. Do nadzienia gotowałem wcześniej podroby mięsne (mam serce wieprzowe i płuco). Jeśli nie lubisz podrobów, do nadzienia możesz wziąć gotowane ziemniaki, duszoną kapustę, twarożek, grzyby, jagody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój cebulę w małą kostkę i smaż na oleju roślinnym na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Serce i płuco siekamy w maszynce do mięsa lub kombajnie, dodajemy smażoną cebulę, sól i pieprz i jeszcze raz dokładnie siekamy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto dzieli się na 3-4 części. Bierzemy jedną część, rozprowadzamy na posypanej mąką powierzchni roboczej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (grubość około 1-2 mm) i użyj szklanki (lub szklanki), aby wyciąć kółka o odpowiedniej średnicy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż nadzienie na kółku ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przyklejamy krawędzie i tworzymy pierogi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotujemy pierogi w osolonej wodzie do miękkości(pierogi gotują się szybko, dosłownie kilka minut i są gotowe). Pierogi z tego ciasta można również gotować na parze.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pierogi doprawiamy smażoną cebulą lub kawałkiem masła(Lubię z masłem). Podawać ze śmietaną. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mózgi (wołowina, wieprzowina, baranina) - 92   kcal / 100g
  • Trebusza - 120   kcal/100g
  • Kiełbasa mózgowa - 342   kcal/100g
  • Podroby - 170   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy