skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki na ciasto.
Krok 2:

Zagotuj wodę z solą i kawałkiem masła.
Krok 3:

Przesiej mąkę do miski kombajnu, wlewając gorącą wodę w małych porcjach, zagniataj ciasto.
Krok 4:

Jeśli ugniatasz rękami, najpierw wymieszaj wszystko łyżką, gdy tylko ciasto trochę ostygnie, zacznij ugniatać rękami.
Krok 5:

Po połączeniu zagniatamy ciasto do gładkości, powinniśmy uzyskać gęste, ale elastyczne ciasto. Jeśli ciasto okaże się lepkie, dodaj więcej mąki, a jeśli jest zbyt twarde, dodaj ciepłą wodę w małych porcjach. Gotowe ciasto wysyłamy do torby lub po prostu przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy na 30 minut na odpoczynek.
Krok 6:

Podczas gdy ciasto odpoczywa, zajmijmy się nadzieniem. Do nadzienia gotowałem wcześniej podroby mięsne (mam serce wieprzowe i płuco). Jeśli nie lubisz podrobów, do nadzienia możesz wziąć gotowane ziemniaki, duszoną kapustę, twarożek, grzyby, jagody.
Krok 7:

Pokrój cebulę w małą kostkę i smaż na oleju roślinnym na złoty kolor.
Krok 8:

Serce i płuco siekamy w maszynce do mięsa lub kombajnie, dodajemy smażoną cebulę, sól i pieprz i jeszcze raz dokładnie siekamy.
Krok 9:

Ciasto dzieli się na 3-4 części. Bierzemy jedną część, rozprowadzamy na posypanej mąką powierzchni roboczej.
Krok 10:

Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (grubość około 1-2 mm) i użyj szklanki (lub szklanki), aby wyciąć kółka o odpowiedniej średnicy.
Krok 11:

Rozłóż nadzienie na kółku ciasta.
Krok 12:

Przyklejamy krawędzie i tworzymy pierogi.
Krok 13:

Gotujemy pierogi w osolonej wodzie do miękkości(pierogi gotują się szybko, dosłownie kilka minut i są gotowe). Pierogi z tego ciasta można również gotować na parze.
Krok 14:

Pierogi doprawiamy smażoną cebulą lub kawałkiem masła(Lubię z masłem). Podawać ze śmietaną. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mózgi (wołowina, wieprzowina, baranina) - 92 kcal / 100g
- Trebusza - 120 kcal/100g
- Kiełbasa mózgowa - 342 kcal/100g
- Podroby - 170 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g

