skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować syrop, umieść dwa garnki na kuchence, w każdym z nich wlej trzy i pół litra wody i zagotuj.
Krok 2:
Wlej siedemset gramów cukru do każdego rondla z przegotowaną wodą.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj cukier w garnkach i jeszcze raz zagotuj.
Krok 4:
Układamy w trzech wysterylizowanych trzylitrowych słoikach po czterysta gramów dobrze umytej czeremchy.
Krok 5:
Dodaj ćwierć łyżeczki kwasu cytrynowego do każdego słoika.
Krok 6:
Po wyjęciu każdego rondla z pieca ostrożnie wlej kubek gotowanego syropu do słoików na samą górę.
Krok 7:
Zwijamy słoiki sterylnymi pokrywkami.
Krok 8:
Ostrożnie odwróć zamknięte puszki i sprawdź szczelność, a następnie zamknij ciepłym kocem lub kocem i pozostaw do ostygnięcia na jeden dzień.
Krok 9:
Gotowanie pyszne, gotowanie proste, gotowanie pysznego kompotu z czeremchy na zimę w domu z nami! Smacznego dla wszystkich!
kompot z czeremchy na zimę, po którym Twoje dzieci zapomną o napojach gazowanych. Trudno przekonać dzieci, aby nie piły napojów gazowanych. Jest ostry i słodki, również z wszelkimi dodatkami, nie napój, ale sen. Ale możesz spróbować wprowadzić rodzinną tradycję picia domowych kompotów na lunch, które można gotować i zamykać latem. A niebanalny kompot z czeremchy będzie bardzo przydatny. Jego lekko cierpki smak może zastąpić napoje gazowane, jego korzyści dla organizmu są niewątpliwe.
Czeremcha zwyczajna-gatunek niskich drzew (sporadycznie krzewów) z rodzaju śliwka z rodziny różowych rośnie w lasach i zaroślach w całej Rosji, głównie w części europejskiej, Zachodniej i wschodniej Syberii, na Dalekim Wschodzie do Morza Ochockiego, w Europie Zachodniej i Azji. Czeremcha preferuje wilgotne, bogate gleby z bliskim występowaniem wód gruntowych, rośnie głównie wzdłuż brzegów rzek, w lasach przyrzecznych i zaroślach, wzdłuż krawędzi lasów, na piaskach, wzdłuż lasów. Owocem czeremchy jest kulisty czarny pestkowiec o średnicy 8-10 mm, słodki, silnie ściągający. Kość jest okrągło-jajowata. Owoce są początkowo zielone, sercowate, gęste, w miarę dojrzewania skóra zmienia kolor na czerwony, a następnie staje się czarna. Miąższ dojrzałych owoców jest zielony, w powietrzu nabiera ciemnofioletowego koloru. Czeremcha kwitnie obficie co roku w maju-czerwcu, a owoce dojrzewają w lipcu-sierpniu, ale nie wydaje owoców co roku, ponieważ kwiaty są uszkadzane późną wiosną przez przymrozki, a same drzewa są atakowane przez liczne szkodniki. Owoce czeremchy zbiera się w miarę dojrzewania od lipca do września.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Czeremcha - 27 kcal/100g