kompot ze świeżych jagód czeremchy w słoikach na zimę

Twoje dzieci na zawsze zapomną o napojach gazowanych! Wspaniały przepis na domowy kompot wzmacniający odporność, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy lekko cierpkim smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 58 g
227 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować syrop, umieść dwa garnki na kuchence, w każdym z nich wlej trzy i pół litra wody i zagotuj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej siedemset gramów cukru do każdego rondla z przegotowaną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj cukier w garnkach i jeszcze raz zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Układamy w trzech wysterylizowanych trzylitrowych słoikach po czterysta gramów dobrze umytej czeremchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ćwierć łyżeczki kwasu cytrynowego do każdego słoika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po wyjęciu każdego rondla z pieca ostrożnie wlej kubek gotowanego syropu do słoików na samą górę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwijamy słoiki sterylnymi pokrywkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie odwróć zamknięte puszki i sprawdź szczelność, a następnie zamknij ciepłym kocem lub kocem i pozostaw do ostygnięcia na jeden dzień.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowanie pyszne, gotowanie proste, gotowanie pysznego kompotu z czeremchy na zimę w domu z nami! Smacznego dla wszystkich!

kompot z czeremchy na zimę, po którym Twoje dzieci zapomną o napojach gazowanych. Trudno przekonać dzieci, aby nie piły napojów gazowanych. Jest ostry i słodki, również z wszelkimi dodatkami, nie napój, ale sen. Ale możesz spróbować wprowadzić rodzinną tradycję picia domowych kompotów na lunch, które można gotować i zamykać latem. A niebanalny kompot z czeremchy będzie bardzo przydatny. Jego lekko cierpki smak może zastąpić napoje gazowane, jego korzyści dla organizmu są niewątpliwe.
Czeremcha zwyczajna-gatunek niskich drzew (sporadycznie krzewów) z rodzaju śliwka z rodziny różowych rośnie w lasach i zaroślach w całej Rosji, głównie w części europejskiej, Zachodniej i wschodniej Syberii, na Dalekim Wschodzie do Morza Ochockiego, w Europie Zachodniej i Azji. Czeremcha preferuje wilgotne, bogate gleby z bliskim występowaniem wód gruntowych, rośnie głównie wzdłuż brzegów rzek, w lasach przyrzecznych i zaroślach, wzdłuż krawędzi lasów, na piaskach, wzdłuż lasów. Owocem czeremchy jest kulisty czarny pestkowiec o średnicy 8-10 mm, słodki, silnie ściągający. Kość jest okrągło-jajowata. Owoce są początkowo zielone, sercowate, gęste, w miarę dojrzewania skóra zmienia kolor na czerwony, a następnie staje się czarna. Miąższ dojrzałych owoców jest zielony, w powietrzu nabiera ciemnofioletowego koloru. Czeremcha kwitnie obficie co roku w maju-czerwcu, a owoce dojrzewają w lipcu-sierpniu, ale nie wydaje owoców co roku, ponieważ kwiaty są uszkadzane późną wiosną przez przymrozki, a same drzewa są atakowane przez liczne szkodniki. Owoce czeremchy zbiera się w miarę dojrzewania od lipca do września.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Czeremcha - 27   kcal/100g

Podobne przepisy