dżem z pomelo i granatu

Przygotuj niezwykły dżem i Zaskocz rodzinę i gości! Dżem z pomelo i granatu okazuje się bardzo smaczny i piękny. Lekka cytrusowa kwaskowatość pomelo doskonale uzupełnia słodycz granatu. Kliny pomelo bardzo łatwo rozpadają się na segmenty, które dobrze wyglądają w dżemie i dobrze smakują. Ziarna granatu pozostają częściowo nienaruszone i pękają podczas gryzienia. Dodaje to oryginalności dżemowi. Warto spróbować! Co więcej, dżem gotuje się bardzo szybko!
ArishkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 26 g
102 kcal
IG: 38 / 0 / 62

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Banki przygotowujemy z wyprzedzeniem. Sterylizujemy je w dowolny dogodny sposób. Będziemy potrzebować około siedmiu słoików o pojemności 350 ml lub pięciu o pojemności 500 ml. najczęściej sterylizują słoiki, po prostu gotując je w dużym garnku przez 10 minut. Razem z puszkami sterylizujemy również pokrywki.

2. Obierz pomelo ze skórki, a następnie każdy plasterek z folii. Potrzebujemy tylko segmentów miazgi. Przenosimy je na patelnię z grubym dnem, lepiej jest użyć emaliowanych naczyń. Pomelo jest trochę pomelo, aby owoc wypuścił sok.

3. Oczyść granat. Jest to bardzo proste: odcinamy czapkę granatu od góry i wykonujemy nacięcia nożem po bokach owocu, gdzie przechodzą białe żyły. Teraz po prostu otwórz owoce rękami i wybierz ziarna. Przenosimy je do osobnej miski.

4. Zasypiamy pomelo cukrem, stawiamy rondel na średnim ogniu. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień do minimum. Gotuj przez około 20 minut, aż dżem zacznie gęstnieć i zmniejszać objętość.

5. Wlej pektynę, rozłóż ziarna granatu, wszystko dobrze wymieszaj. Gotuj dżem przez kolejne 10 minut, ogień jest nadal minimalny.

6. Gotowy dżem układamy w słoikach, pozostawiając na wierzchu wolną przestrzeń o wysokości około 1 cm. Przykryj luźno pokrywkami.

7. Sterylizujemy słoiki z dżemem, dla których kładziemy ręcznik na dnie dużej patelni. Na ręczniku wystawiamy słoiki, wypełniamy przestrzeń między nimi wodą do około wieszaków słoików. Wkładamy patelnię do ognia, a woda w niej się zagotuje, zmniejszamy ciepło do minimum i sterylizujemy słoiki z dżemem przez 10 minut. Jeśli używane są półlitrowe puszki, czas można wydłużyć do 12-15 minut.

8. Zamykamy hermetycznie słoiki sterylnymi pokrywkami. Pozostaw dżem do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Możesz owinąć kocem. Gdy dżem ostygnie, przenieś go do chłodnego miejsca do przechowywania.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Granat - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pektyna - 336   kcal/100g
  • Pomelo - 38   kcal/100g

Podobne przepisy