raki do piwa
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Raki myjemy pod bieżącą wodą, rozprowadzamy na patelni o odpowiedniej objętości.
2. Posyp przygotowane raki solą, dodaj koperek, zalej jasnym piwem, a następnie wrzącą wodą, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu.
3. Wysyłamy patelnię do ognia, gotujemy raki przez 25 minut pod zamkniętą pokrywką.
4. Stawonogi zostawiamy w bulionie na 10 minut, niech ostygną.
rozłóż na talerzu i podawaj z piwem.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Omar - 89 kcal/100g
- Rak rzeczny - 96 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g