raki do piwa

Naucz się gotować wspaniały dodatek do piwa! Raki do piwa-nic lepszego nie da się wymyślić! Zawsze pyszne, polizasz palce! Raki do gotowania należy kupować wyłącznie żywe. Musisz działać szybko, aby przekąska nie uciekała w różnych kierunkach. W bulionie piwnym raki są szczególnie smaczne i soczyste.
AneczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 90 % 9 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 10 % 1 g
57 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Raki myjemy pod bieżącą wodą, rozprowadzamy na patelni o odpowiedniej objętości.

2. Posyp przygotowane raki solą, dodaj koperek, zalej jasnym piwem, a następnie wrzącą wodą, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu.

3. Wysyłamy patelnię do ognia, gotujemy raki przez 25 minut pod zamkniętą pokrywką.

4. Stawonogi zostawiamy w bulionie na 10 minut, niech ostygną.

rozłóż na talerzu i podawaj z piwem.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Omar - 89   kcal/100g
  • Rak rzeczny - 96   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy