kompot wiśniowy na zimę z wanilią

letni jasny napój o bogatym smaku, pysznym aromacie! Gotowanie kompotów jest bardzo proste i na pewno każda gospodyni ma swój własny przepis. W zeszłym roku dołączyłem do gotowania kompotów, ale teraz chcę co roku zamykać napoje z różnych jagód i owoców. W końcu bardzo miło jest otworzyć słoik domowego kompotu w mroźny zimowy wieczór-piękny, jasny, smaczny, słodki! Nastrój natychmiast się podnosi i przypomina sobie lato.
alexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 18 g
74 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

możesz wziąć tyle jagód, ile chcesz, najważniejsze jest zachowanie proporcji.

1. Posortuj i umyj jagody. Wybieraj tylko dojrzałe i dobre jagody.
2. Rozłóż wiśnie w słoikach, które należy wcześniej wysterylizować.
3. Zalej jagody wrzącą wodą. Wlej wodę po brzegi słoika.
4. Pozostaw jagody we wrzącej wodzie na 15 do 30 minut (pamiętaj, aby przykryć słoiki pokrywkami). Woda powinna zmienić kolor.
5. Czas minął - wlej wodę ze słoików do rondla i zagotuj.
6. Wlej cukier, dodaj wanilinę.
7. Zalej wiśnie wrzącym syropem, szczelnie zamknij słoiki pokrywkami.
8. Owiń słoiki w kratę i trzymaj do góry nogami, aż całkowicie ostygną.
9. Usuń gotowy kompot do przechowywania.

żywe doświadczenia w zimie! :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy