kompot wiśniowy na zimę z wanilią
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
możesz wziąć tyle jagód, ile chcesz, najważniejsze jest zachowanie proporcji.
1. Posortuj i umyj jagody. Wybieraj tylko dojrzałe i dobre jagody.
2. Rozłóż wiśnie w słoikach, które należy wcześniej wysterylizować.
3. Zalej jagody wrzącą wodą. Wlej wodę po brzegi słoika.
4. Pozostaw jagody we wrzącej wodzie na 15 do 30 minut (pamiętaj, aby przykryć słoiki pokrywkami). Woda powinna zmienić kolor.
5. Czas minął - wlej wodę ze słoików do rondla i zagotuj.
6. Wlej cukier, dodaj wanilinę.
7. Zalej wiśnie wrzącym syropem, szczelnie zamknij słoiki pokrywkami.
8. Owiń słoiki w kratę i trzymaj do góry nogami, aż całkowicie ostygną.
9. Usuń gotowy kompot do przechowywania.
żywe doświadczenia w zimie! :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g