skład / składniki
metoda gotowania
proszek carobe pochodzi z suszonych strąków-owoców subtropikalnej rośliny strączkowej. Ten produkt ma słodki, bogaty smak, zawiera wiele składników odżywczych, ma doskonały wpływ na trawienie i jest doskonałym substytutem czekolady.
piękno robienia lukru z chleba świętojańskiego według tego przepisu polega na tym, że nie trzeba zadzierać z łaźnią wodną. Wszystkie składniki wkładamy do małego rondla z grubym dnem, stawiamy na małym ogniu i mieszając trzepaczką doprowadzamy do wrzenia.
gdy masa się zagotuje, gotuj przyszłą glazurę przez 6-8 minut, ciągle mieszając trzepaczką, aby mieszanina nie przylegała do dna i ścian patelni. Jeśli nie chcesz, aby glazura była błyszcząca, możesz już jej użyć, naturalnie po uprzednim schłodzeniu. Lukier będzie zawierał małe ziarna-bądź na to przygotowany.
Jeśli podoba ci się jednorodna konsystencja glazury, powstałą mieszaninę należy potraktować blenderem zanurzeniowym. W takim przypadku glazura nabierze połysku.
lukier z chleba świętojańskiego może być ozdobiony ciastem, ciastami lub dowolnym innym deserem.
Inspiracja cukiernicza!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Carob - 222 kcal/100g