dżem śliwkowy w plasterkach przezroczysty bez pestek

Przygotuj aromatyczny dżem śliwkowy-piękny i pyszny! Uwielbiam ten przepis na dżem śliwkowy, ponieważ uzyskuje się go z przezroczystym syropem, a plasterki śliwki nie gotują się w nim - pozostają całe i twarde jak Marmolady. W razie potrzeby możesz dodać cynamon lub wanilię do dżemu - uzyskasz jeszcze bardziej wyrafinowany i wyrafinowany smak. Polecam!
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 52 g
207 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 17 h 30 min

1. Sortujemy śliwki, myjemy, kroimy na pół - wyjmujemy nasiona, a następnie kroimy każdą połowę w plasterki. Przenieś śliwkę do emaliowanej patelni.

2. Mieszamy wodę z cukrem, wkładamy do pieca i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Wszystkie kryształy cukru muszą się rozpuścić. Powstały gęsty syrop wlać posiekaną śliwkę, odstawić na kilka godzin.

3. Teraz wkładamy patelnię ze śliwkami do ognia, doprowadzamy przyszły dżem do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie pozostaw zawartość patelni na 8 godzin.

4. Powtórz Krok 3 jeszcze trzy razy, po ostatnim gotowaniu wlej dżem do wysterylizowanych słoików, zamknij pokrywkami.

niech dżem ostygnie w ciepłym miejscu i przechowuj go na zimno.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy