dżem śliwkowy w plasterkach przezroczysty bez pestek
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
1. Sortujemy śliwki, myjemy, kroimy na pół - wyjmujemy nasiona, a następnie kroimy każdą połowę w plasterki. Przenieś śliwkę do emaliowanej patelni.
2. Mieszamy wodę z cukrem, wkładamy do pieca i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Wszystkie kryształy cukru muszą się rozpuścić. Powstały gęsty syrop wlać posiekaną śliwkę, odstawić na kilka godzin.
3. Teraz wkładamy patelnię ze śliwkami do ognia, doprowadzamy przyszły dżem do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie pozostaw zawartość patelni na 8 godzin.
4. Powtórz Krok 3 jeszcze trzy razy, po ostatnim gotowaniu wlej dżem do wysterylizowanych słoików, zamknij pokrywkami.
niech dżem ostygnie w ciepłym miejscu i przechowuj go na zimno.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g