dżem z czarnego bzu
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
jagody czarnego bzu mają właściwości lecznicze i pomagają w przeziębieniach i problemach żołądkowych. Ponadto dżem z czarnego bzu to świetna uczta.
przepis na gotowanie jest bardzo prosty.
jagody czarnego bzu są dokładnie myte pod ciepłą wodą.
sortujemy jagody i usuwamy je z gałązek.
umieść wymaganą ilość czarnego bzu w pojemniku i zmiażdż jagody, aż powstanie sok.
powstałe puree doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jagody, ciągle mieszając.
gdy objętość zmniejszy się o połowę, wlej cukier i wymieszaj.
gotuj przez około dziesięć minut, ciągle mieszając.
gotowy dżem z czarnego bzu układamy w słoikach i zwijamy pokrywkami.
pozostaw słoiki do ostygnięcia, przykrywając je kocem.
gotowy dżem z czarnego bzu jest gęsty czerwono-czarny.
przepis na gotowanie jest bardzo prosty.
jagody czarnego bzu są dokładnie myte pod ciepłą wodą.
sortujemy jagody i usuwamy je z gałązek.
umieść wymaganą ilość czarnego bzu w pojemniku i zmiażdż jagody, aż powstanie sok.
powstałe puree doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jagody, ciągle mieszając.
gdy objętość zmniejszy się o połowę, wlej cukier i wymieszaj.
gotuj przez około dziesięć minut, ciągle mieszając.
gotowy dżem z czarnego bzu układamy w słoikach i zwijamy pokrywkami.
pozostaw słoiki do ostygnięcia, przykrywając je kocem.
gotowy dżem z czarnego bzu jest gęsty czerwono-czarny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czarny Bez - 73 kcal/100g