dżem z czarnego bzu

niesamowicie pyszne! Jeszcze nie próbowałaś? Łatwość przygotowania Bardzo smaczny dżem z czarnego bzu o niskiej zawartości cukru.
SłonikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 19 g
103 kcal
IG: 53 / 0 / 47

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
jagody czarnego bzu mają właściwości lecznicze i pomagają w przeziębieniach i problemach żołądkowych. Ponadto dżem z czarnego bzu to świetna uczta.
przepis na gotowanie jest bardzo prosty.
jagody czarnego bzu są dokładnie myte pod ciepłą wodą.
sortujemy jagody i usuwamy je z gałązek.
umieść wymaganą ilość czarnego bzu w pojemniku i zmiażdż jagody, aż powstanie sok.
powstałe puree doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jagody, ciągle mieszając.
gdy objętość zmniejszy się o połowę, wlej cukier i wymieszaj.
gotuj przez około dziesięć minut, ciągle mieszając.
gotowy dżem z czarnego bzu układamy w słoikach i zwijamy pokrywkami.
pozostaw słoiki do ostygnięcia, przykrywając je kocem.
gotowy dżem z czarnego bzu jest gęsty czerwono-czarny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czarny Bez - 73   kcal/100g

Podobne przepisy