dżem wiśniowy bez cukru

słodycze na diecie zdecydowanie powinny zwrócić uwagę na ten przepis. Łatwość przygotowania Ciągle obserwuję wagę, ale chcę słodyczy. Przepis na dżem wiśniowy bez cukru jest idealny. Możesz również użyć dowolnych jagód lub owoców do gotowania.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 95 % 63 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Znaleziono czereśnie i agrest

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zasypiamy w misce

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stawiamy na łaźnię wodną

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jagody się zmieniają...

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    ... w prawdziwym dżemie!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Trzymamy w lodówce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

ten przepis jest idealny dla dziewcząt, które uwielbiają jeść słodycze, ale jednocześnie podążają za figurą. Dżem wiśniowy bez cukru jest pyszny!
na początek powinieneś przygotować kąpiel wodną. Najlepiej nadaje się do tego garnek wypełniony wodą, do którego zanurzymy kolejny mniejszy garnek lub miskę. Przenieś mrożone jagody do miski (wstępne rozmrażanie nie jest wymagane) i zanurz je w garnku z wrzącą wodą.
przez pierwsze pół godziny musisz gotować wiśnie na dużym ogniu, a następnie, zmniejszając ogień, gotuj przez kolejną godzinę. Ponownie zmniejszając ogień, gotuj jagody przez około półtorej godziny. W razie potrzeby wlej wodę do rondla. W ciągu ostatnich pół godziny gotowania będzie można zobaczyć, jak jagody zamieniają się w dżem.
wyjmij miskę z gotowym dżemem z patelni, przykryj folią i ostudź. Następnie przenosimy do czystego słoika i przechowujemy w lodówce. 600 gramów mrożonych wiśni daje około 80 gramów dżemu wiśniowego bez cukru.
dla tych, którzy z jakiegoś powodu nie lubią wiśni, radzę zastąpić ją inną jagodą lub owocem. Myślę, że metoda gotowania się z tego nie zmieni - najważniejsze jest, aby śledzić moment, w którym jagody lub owoce zamieniają się w dżem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g

Podobne przepisy