skład / składniki
metoda gotowania
minęło lato, świeże owoce powoli znikają, a więc chcesz ulubionego świeżo wyciśniętego soku jesienią i zimą. I jak pomaga nam w tym momencie słoik przygotowanego kompotu! Nie tylko zachwyca letnim smakiem, ale także jest pełen witamina! Kompoty można gotować z dowolnych owoców i jagód, dlatego istnieje wiele przepisów. Bardzo lubię kompot morelowy z miodem! Miód i cynamon nadają szczególny smak i aromat kompotowi z dowolnych owoców i jagód.
najpierw przygotujmy puszki. Puszki należy dobrze umyć i trzymać nad parą przez pięć minut. Weźmy średniej wielkości dojrzałe morele. Owoce nie powinny być zbyt miękkie, w przeciwnym razie zmiękną podczas gotowania. To oczywiście nie zepsuje smaku kompotu, ale sprawi, że będzie mętny. Umyte morele układamy w słoikach w równych ilościach. Syrop przygotujemy z wody i miodu. Rozpuść miód w wodzie i zagotuj. Napełnij nasze morele gotowym gorącym syropem. Zamykamy słoiki pokrywkami i sterylizujemy przez 10 minut. Po dwóch dniach, jeśli masz ochotę & nbsp;kompot z moreli na zimę, możesz jeść.
Tak, jeśli zamierzasz zrobić ten przepis ze skórkami mandarynki, cynamonem i innymi przyprawami, warto je dodać podczas przygotowywania syropu, skórki mandarynki i goździki przed nalaniem syropu, aby usunąć filtrując syrop do kompotu przez sitko lub coś innego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka mandarynki - 35 kcal/100g