gotowanie langustyn z solą morską

nie wiesz, jak prawidłowo gotować langusty? Ten przepis jest dla ciebie! Gotowanie langustyn jest bardzo proste! Główna zasada jest taka sama jak w przypadku wszystkich owoców morza, a mianowicie - nie trawić, w przeciwnym razie langusty staną się gumowe, a cały smak zostanie ugotowany. Drugą zasadą (a raczej zaleceniem) jest dodanie czegoś kwaśnego do wody, aby odeprzeć specyficzny zapach owoców morza. Zacznijmy?
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 95 % 19 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 0 % 0 g
102 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Opłucz langusty zimną wodą.
2. Wlej wodę do rondla, włóż do niego sól morską.
3. Wyciśnij sok z cytryny do wody.
4. Doprowadź płyn do wrzenia, a następnie zanurz langusty we wrzącej wodzie na 15 sekund. Nie rozgotuj, bo owoce morza staną się gumowate!

langusty są gotowe i można je podawać na stole lub przygotowywać z nimi różne potrawy, takie jak sałatki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Homar (mięso szyi) - 88   kcal/100g
  • Langustin - 112   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy