Zupa jajka mąka cebula

bardzo smaczna i apetyczna zupa jest szczególnie polecana dzieciom! Zrób zupę jajeczną swoim dzieciom, a nie pożałujesz ani przez minutę. Fakt, że w ich talerzu unosi się całe jajko na twardo bez skorupek, zdziwi ich i da ci kilka minut wytchnienia od wieczności " dlaczego?». Tak, a sam przepis kulinarny nie jest trudny, chociaż nie, nie prawda, nauczyłem się wlewać jajko do zupy dopiero po 8 próbach, aby następnie ugotowało się w całości. Ale to wszystko jest lirycznym odejściem od procesu gotowania.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 27 % 8 g
185 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

weź mały rondel, nie więcej niż dwa i pół litra i wlej olej roślinny na dno. Podpalamy i wsypujemy mąkę do rozgrzanego oleju. Należy go smażyć do jasnobrązowego koloru. Cebulę kroimy tak drobno, jak tylko możemy i dodajemy do mąki, mieszamy i wlewamy gorącą wodę. Sól, dodaj sok z cytryny, dosłownie jedną łyżkę stołową i liść laurowy. Wlej jajka do wrzącej zupy, starając się nie naruszać jej integralności, w tym celu ostrożnie rozbij skorupkę jajka nożem i natychmiast opuść zawartość jajka do zupy. Robimy to szybko, ale staraj się nie poparzyć rozpryskami.
gotuj jajka, aż będą całkowicie ugotowane, to około 10 minut. Ta zupa jest dobra do jedzenia dla niemowląt, ale dorośli nie odmówią jej spróbowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy