zupa jajka mąka cebula
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
weź mały rondel, nie więcej niż dwa i pół litra i wlej olej roślinny na dno. Podpalamy i wsypujemy mąkę do rozgrzanego oleju. Należy go smażyć do jasnobrązowego koloru. Cebulę kroimy tak drobno, jak tylko możemy i dodajemy do mąki, mieszamy i wlewamy gorącą wodę. Sól, dodaj sok z cytryny, dosłownie jedną łyżkę stołową i liść laurowy. Wlej jajka do wrzącej zupy, starając się nie naruszać jej integralności, w tym celu ostrożnie rozbij skorupkę jajka nożem i natychmiast opuść zawartość jajka do zupy. Robimy to szybko, ale staraj się nie poparzyć rozpryskami.
gotuj jajka, aż będą całkowicie ugotowane, to około 10 minut. Ta zupa jest dobra do jedzenia dla niemowląt, ale dorośli nie odmówią jej spróbowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g