dżem pęcherzyca

niezwykle smaczne danie, zwłaszcza z ciastem! Polizasz palce!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 56 g
232 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

kiedy byłem mały, zawsze przyciągały mnie jasne pomarańczowe pąki-pudełka stojące przy mojej babci na stoliku nocnym. Myślałem, że to jakieś kwiaty, które mają po prostu ozdobić pokój. Jakie było moje zdziwienie, kiedy dowiedziałem się, że okazuje się, że z powodzeniem dodaje się go do jedzenia i że wielokrotnie jadłem dżem z pęcherzycy (tak się nazywał ten owoc). Kiedy dorastałem, moja babcia nauczyła mnie robić ten dżem. A teraz ja z kolei opowiem ci o tym bardzo prostym przepisie kulinarnym. Zaczynamy więc od wzięcia dojrzałych owoców pęcherzycy, umycia ich, przebicia w kilku miejscach i napełnienia gorącym syropem cukrowym. Syrop przygotowujemy w następujący sposób: mieszamy pół litra wody z pół kilograma cukru, podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Teraz zostawiamy jagody w tym syropie cukrowym na około 6-8 godzin. Po tym czasie dodaj kolejne pół kilograma cukru, podgrzej masę i gotuj przez 7-10 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie ponownie utrzymujemy masę przez 6-8 godzin. Następnie ponownie dodaj cukier, gotuj przez 3-5 minut i ponownie moczyć przez 6-8 godzin. Następnie układamy gotowy dżem w wysterylizowanych słoikach, zamykamy pokrywkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pęcherzyca - 32   kcal/100g

Podobne przepisy