skład / składniki
metoda gotowania
kiedy byłem mały, zawsze przyciągały mnie jasne pomarańczowe pąki-pudełka stojące przy mojej babci na stoliku nocnym. Myślałem, że to jakieś kwiaty, które mają po prostu ozdobić pokój. Jakie było moje zdziwienie, kiedy dowiedziałem się, że okazuje się, że z powodzeniem dodaje się go do jedzenia i że wielokrotnie jadłem dżem z pęcherzycy (tak się nazywał ten owoc). Kiedy dorastałem, moja babcia nauczyła mnie robić ten dżem. A teraz ja z kolei opowiem ci o tym bardzo prostym przepisie kulinarnym. Zaczynamy więc od wzięcia dojrzałych owoców pęcherzycy, umycia ich, przebicia w kilku miejscach i napełnienia gorącym syropem cukrowym. Syrop przygotowujemy w następujący sposób: mieszamy pół litra wody z pół kilograma cukru, podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Teraz zostawiamy jagody w tym syropie cukrowym na około 6-8 godzin. Po tym czasie dodaj kolejne pół kilograma cukru, podgrzej masę i gotuj przez 7-10 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie ponownie utrzymujemy masę przez 6-8 godzin. Następnie ponownie dodaj cukier, gotuj przez 3-5 minut i ponownie moczyć przez 6-8 godzin. Następnie układamy gotowy dżem w wysterylizowanych słoikach, zamykamy pokrywkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pęcherzyca - 32 kcal/100g

