gulasz z kurczaka z sosem pomidorowym na patelni

można podawać jako pierwsze lub drugie danie! Gulasz z kurczaka z sosem to Oryginalne i bardzo satysfakcjonujące danie kuchni węgierskiej. Możesz gotować z dowolnego mięsa, nie tylko z kurczaka. Z frytkami gulasz jest bardziej sycący, grubszy i smaczniejszy. Dlatego radzę gotować wszystko według przepisu!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 11 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 42 % 10 g
112 kcal
IG: 90 / 0 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz z kurczaka z sosem pomidorowym i frytkami na patelni? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć paprykę w dowolnym kolorze. Filet z kurczaka można zastąpić wołowiną lub wieprzowiną. Pamiętaj jednak, że czas gotowania i zawartość kalorii ulegną zmianie. Możesz wziąć dowolny olej roślinny. Mam Słonecznik. W razie potrzeby możesz w ogóle nie dodawać kminku lub zastąpić go przyprawami do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz pomidora i pokrój w plasterki. Jak łatwo usunąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę obierz z nasion i łodyg i pokrój w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę. Jeśli ty lub Twoje dziecko nie lubicie cebuli, możecie po prostu jej nie dodawać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Czosnek obrać drobno posiekać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na dużej głębokiej patelni z grubym dnem na małym ogniu rozgrzej olej roślinny. Cebulę ułożyć i smażyć, mieszając, na złoty kolor. Dodaj czosnek i smaż wszystko razem jeszcze przez 1 minutę, aż czosnek zacznie pachnieć jasno. Jeśli nie masz w swoim arsenale dużej patelni, możesz ją zastąpić patelnią.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mięso, paprykę, kminek i sól na patelnię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej 100 ml gorącej wody. Dusić na małym ogniu przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj ziemniaki i paprykę. Wlej około 50 ml gorącej wody i gotuj wszystko razem przez 10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść pokrojone pomidory na patelni. Wlej tyle gorącej wody, aby całkowicie przykryła mięso warzywami. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj gulasz przez kolejne 10-15 minut, aż warzywa będą gotowe. Możesz dodać ilość wody do swoich upodobań, w zależności od pożądanej gęstości gotowego dania.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podczas gdy gulasz jest gotowy, przygotuj frytki. Chipety to małe Węgierskie knedle ze stromego ciasta. Jeśli nie chcesz gotować gulaszu z frytkami, możesz pominąć kroki 13-15. Ale radzę je ugotować. Są one wykonane szybko, a smak potrawy okazuje się nie do opisania. Chleb do takiego gulaszu nie może być podawany.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wymieszaj jajko, mąkę i sól i ugniataj twarde ciasto. W razie potrzeby możesz dodać więcej mąki. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 1 mm.rękami ściśnij małe kawałki wielkości paznokcia z ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż chipsy do gulaszu i gotuj przez 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Od razu możesz podać gulasz do stołu. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy