skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić gulasz z kurczaka z sosem pomidorowym i frytkami na patelni? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć paprykę w dowolnym kolorze. Filet z kurczaka można zastąpić wołowiną lub wieprzowiną. Pamiętaj jednak, że czas gotowania i zawartość kalorii ulegną zmianie. Możesz wziąć dowolny olej roślinny. Mam Słonecznik. W razie potrzeby możesz w ogóle nie dodawać kminku lub zastąpić go przyprawami do smaku.
Krok 2:

Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki.
Krok 3:

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:

Obierz pomidora i pokrój w plasterki. Jak łatwo usunąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
Krok 5:

Paprykę obierz z nasion i łodyg i pokrój w drobną kostkę.
Krok 6:

Pokrój cebulę w drobną kostkę. Jeśli ty lub Twoje dziecko nie lubicie cebuli, możecie po prostu jej nie dodawać.
Krok 7:

Czosnek obrać drobno posiekać.
Krok 8:

Na dużej głębokiej patelni z grubym dnem na małym ogniu rozgrzej olej roślinny. Cebulę ułożyć i smażyć, mieszając, na złoty kolor. Dodaj czosnek i smaż wszystko razem jeszcze przez 1 minutę, aż czosnek zacznie pachnieć jasno. Jeśli nie masz w swoim arsenale dużej patelni, możesz ją zastąpić patelnią.
Krok 9:

Dodaj mięso, paprykę, kminek i sól na patelnię.
Krok 10:

Wlej 100 ml gorącej wody. Dusić na małym ogniu przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 11:

Dodaj ziemniaki i paprykę. Wlej około 50 ml gorącej wody i gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Krok 12:

Umieść pokrojone pomidory na patelni. Wlej tyle gorącej wody, aby całkowicie przykryła mięso warzywami. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj gulasz przez kolejne 10-15 minut, aż warzywa będą gotowe. Możesz dodać ilość wody do swoich upodobań, w zależności od pożądanej gęstości gotowego dania.
Krok 13:

Podczas gdy gulasz jest gotowy, przygotuj frytki. Chipety to małe Węgierskie knedle ze stromego ciasta. Jeśli nie chcesz gotować gulaszu z frytkami, możesz pominąć kroki 13-15. Ale radzę je ugotować. Są one wykonane szybko, a smak potrawy okazuje się nie do opisania. Chleb do takiego gulaszu nie może być podawany.
Krok 14:

Wymieszaj jajko, mąkę i sól i ugniataj twarde ciasto. W razie potrzeby możesz dodać więcej mąki. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 1 mm.rękami ściśnij małe kawałki wielkości paznokcia z ciasta.
Krok 15:

Włóż chipsy do gulaszu i gotuj przez 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Od razu możesz podać gulasz do stołu. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g





