skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty wymienione w przepisie. Pieczarki opłucz, rozłóż na ręczniku i pozostaw na pół godziny, aby wilgoć wchłonęła się do tkaniny. W przeciwnym razie grzyby będą wodniste, co negatywnie wpłynie na smak potrawy. Małe grzyby nie muszą być czyszczone, Duże oczyść z filmów. Odetnij zaciemnione nacięcia na nogach i zepsute miejsca, jeśli takie istnieją.
Krok 2:
Opłucz indyka, osusz ręcznikami papierowymi. W razie potrzeby usuń folie i żyły z filetów. Pokrój na kawałki o wymiarach około 2 na 2 cm.
Krok 3:
Na patelnię z grubym dnem wlej rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia i podgrzej. Skąd wiesz, że olej wystarczająco się rozgrzał? Opuść do niego drewnianą szpatułkę, jeśli wokół gromadzą się bąbelki, możesz już smażyć mięso. Smaż na średnim ogniu, mieszając.
Krok 4:
Pokrój przygotowane grzyby na szerokie talerze.
Krok 5:
Gdy Indyk się zrumieni, Wyślij do niego pieczarki na patelnię. Mieszając, smaż na małym ogniu.
Krok 6:
Obierz cebulę. Aby nie podrażniać błony śluzowej oczu podczas krojenia, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Pokrój go w cienkie półpierścienie.
Krok 7:
Grzyby z mięsem smażyć na złoty kolor. Cała ciecz powinna wyparować.
Krok 8:
Dodaj posiekaną cebulę. Smaż na złoty kolor. Wymieszaj zawartość.
Krok 9:
Podczas smażenia mięsa, grzybów i cebuli przygotuj sos. Wsyp 1 łyżkę mąki pszennej do miski.
Krok 10:
W kawałkach wlej śmietanę do mąki (od 15% do 25% tłuszczu) i dobrze wymieszaj masę. Śmietanę można zastąpić kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym bez dodatku tłuszczu. Pamiętaj, że im wyższy procent tłuszczu używanych produktów, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
Krok 11:
Dodaj pozostałą śmietanę i bardzo dokładnie wymieszaj mąkę, aby nie powstały grudki.
Krok 12:
Dobrze usmażone mięso, grzyby i cebulę sól i pieprz do smaku.
Krok 13:
Polej sosem z mąki i śmietany. Wymieszać. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu do miękkości (około 10 do 15 minut). Kontroluj proces gaszenia. Ważne jest, aby zawartość nie gotowała się mocno. Pamiętaj, aby mieszać, aby się nie przypalić.
Krok 14:
Układamy gotowe danie na talerzach. Udekoruj świeżymi ziołami (gałązkami kopru lub pietruszki). Możesz podawać z warzywami lub dowolnym dodatkiem.
Krok 15:
Danie okazało się bardzo aromatyczne i satysfakcjonujące. Miękkie mięso, delikatny kremowy sos z grzybami... Bardzo smaczne! Smacznego! Gotuj z przyjemnością.
duszony indyk z grzybami w sosie śmietanowym to świetne danie, które urozmaica twoje codzienne menu. Smaczne, zdrowe i pożywne!
do sosu można dodać szczyptę gałki muszkatołowej, świeżą lub suszoną bazylię, Curry (około 1 Chain. l.), czosnek przepuszczony przez prasę (1-2 ząbki).
jak wybrać odpowiedniego indyka? Mięso powinno być równomiernie różowe, elastyczne, gładkie, nie śliskie, bez siniaków i plam. Naciśnij miazgę palcem, wgniecenie powinno natychmiast zniknąć. Jeśli tak się nie stanie, mięso nie jest świeże.
gotowe mięso z grzybami można zamrozić. Przenieś go do hermetycznie zamykanego plastikowego pojemnika i włóż do zamrażarki. Możesz przechowywać przez 3-4 miesiące w temperaturze -18 stopni. Naczynie rozmraża się na dolnej półce lodówki. Możesz podgrzać w kuchence mikrofalowej lub na patelni pod pokrywką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g