ziemniaki z serem i boczkiem w piekarniku po szwajcarsku

danie na poziomie restauracji, łatwe do zrobienia w domu! Te ziemniaki z bekonem i serem w piekarniku nadają się nie tylko na co dzień, ale także na święta. Jest przygotowywany po prostu, a jego smak jest bardzo bogaty. Może być podawany jako dodatek lub z sosem jako niezależne danie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 52 % 17 g
węglowodany 27 % 9 g
240 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 42 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ziemniaki z boczkiem w piekarniku? Aby przygotować pyszne Szwajcarskie ziemniaki, przygotuj niezbędne składniki. Wybierz małe bulwy tego samego rozmiaru, aby były równomiernie i jednocześnie upieczone. Możesz użyć oliwy lub oleju słonecznikowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki. Umieść bulwy w naczyniu do pieczenia i polej olejem roślinnym. Wrzuć ziemniaki, aby wszystkie bulwy były równomiernie pokryte olejem. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz ziemniaki przez około 40 minut, aż pojawią się złote Skórki. Okresowo obracaj ziemniaki i smaruj olejem roślinnym z dna formy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania ziemniaków przygotuj sos. Możesz wziąć boczek wędzony na surowo lub wędzony. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu 20%. Aby wzmocnić grzybowy smak sosu, użyłam sera topionego z grzybami. Ale możesz użyć zwykłego serka śmietankowego bez dodatków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pieczarki w cienkie plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój boczek w cienkie plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na drobnej lub średniej tarce

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na głębokiej patelni z grubym dnem i ścianami rozgrzej olej roślinny. Ułóż pieczarki i boczek i smaż na średnim ogniu przez 10 minut, aż się zarumienią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej śmietanę na patelnię, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj starty ser do grzybów. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 minuty, aż ser się stopi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelnię dodaj topiony ser z grzybami, śmietanę i dobrze wymieszaj sos, aż będzie gładki. Ponownie zagotuj sos i zdejmij z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jeśli ziemniaki nie są jeszcze gotowe do czasu przygotowania sosu, przykryj patelnię pokrywką, aby sos się nie zacierał.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika. Powinien być miękki, ze złotą złotą skórką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na półmisku ułóż pieczone bulwy ziemniaka. Polej ziemniaki sosem Grzybowo-boczkowym, posyp posiekanymi ziołami i podawaj. Smacznego!

ziemniaki nie mogą być pieczone, ale gotowane w skórce do miękkości. Następnie obierz, połóż na talerzu i polej sosem.

gotuję takie ziemniaki od wielu lat z rzędu i za każdym razem wychodzi świetnie. To danie nadaje się zarówno na niedzielny obiad z rodziną, jak i na świąteczną ucztę. Jest wszystko: kruche ziemniaki, aromatyczny sos grzybowy i soczysty boczek.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal / 100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal / 100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy