skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki z boczkiem w piekarniku? Aby przygotować pyszne Szwajcarskie ziemniaki, przygotuj niezbędne składniki. Wybierz małe bulwy tego samego rozmiaru, aby były równomiernie i jednocześnie upieczone. Możesz użyć oliwy lub oleju słonecznikowego.
Krok 2:
Obierz ziemniaki. Umieść bulwy w naczyniu do pieczenia i polej olejem roślinnym. Wrzuć ziemniaki, aby wszystkie bulwy były równomiernie pokryte olejem. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz ziemniaki przez około 40 minut, aż pojawią się złote Skórki. Okresowo obracaj ziemniaki i smaruj olejem roślinnym z dna formy.
Krok 3:
Podczas gotowania ziemniaków przygotuj sos. Możesz wziąć boczek wędzony na surowo lub wędzony. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu 20%. Aby wzmocnić grzybowy smak sosu, użyłam sera topionego z grzybami. Ale możesz użyć zwykłego serka śmietankowego bez dodatków.
Krok 4:
Pokrój pieczarki w cienkie plasterki.
Krok 5:
Pokrój boczek w cienkie plasterki.
Krok 6:
Zetrzyj ser na drobnej lub średniej tarce
Krok 7:
Na głębokiej patelni z grubym dnem i ścianami rozgrzej olej roślinny. Ułóż pieczarki i boczek i smaż na średnim ogniu przez 10 minut, aż się zarumienią.
Krok 8:
Wlej śmietanę na patelnię, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3 minuty.
Krok 9:
Dodaj starty ser do grzybów. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 minuty, aż ser się stopi.
Krok 10:
Na patelnię dodaj topiony ser z grzybami, śmietanę i dobrze wymieszaj sos, aż będzie gładki. Ponownie zagotuj sos i zdejmij z ognia.
Krok 11:
Jeśli ziemniaki nie są jeszcze gotowe do czasu przygotowania sosu, przykryj patelnię pokrywką, aby sos się nie zacierał.
Krok 12:
Wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika. Powinien być miękki, ze złotą złotą skórką.
Krok 13:
Na półmisku ułóż pieczone bulwy ziemniaka. Polej ziemniaki sosem Grzybowo-boczkowym, posyp posiekanymi ziołami i podawaj. Smacznego!
ziemniaki nie mogą być pieczone, ale gotowane w skórce do miękkości. Następnie obierz, połóż na talerzu i polej sosem.
gotuję takie ziemniaki od wielu lat z rzędu i za każdym razem wychodzi świetnie. To danie nadaje się zarówno na niedzielny obiad z rodziną, jak i na świąteczną ucztę. Jest wszystko: kruche ziemniaki, aromatyczny sos grzybowy i soczysty boczek.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal / 100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal / 100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g