omlet z pesto i twarogiem

na śniadanie, z ciekawymi dodatkami! Chcesz zadowolić siebie i rodzinę pysznym i nietrywialnym śniadaniem bez poświęcania mu dużo czasu? Pomoże ci przepis na ten omlet, który całkowicie zmienia swój smak dzięki dodatkom takim jak ser śmietankowy i pesto. Spróbuj!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 10 g
tłuszcze 65 % 24 g
węglowodany 8 % 3 g
251 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Weź duże, wybrane jajka, najlepiej domowe-mają jasne pomarańczowe żółtko, a omlet okaże się pięknym żółtym kolorem. Jeśli jajka są małe, użyj 4-5 sztuk. Ser śmietankowy można zastąpić twarogiem. Sos pesto można stosować w sklepie lub samodzielnie. W moim przepisie użyłam klasycznego pesto, które pierwotnie zrobiłam na makaron z krewetkami, a resztę dodałam do tego omletu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli zamierzasz samodzielnie przygotować pesto, klasyczna wersja tego sosu składa się z pęczka zielonej bazylii, 50 g parmezanu, 50 g orzeszków piniowych, 30 ml oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko należy zmielić w blenderze do pożądanej konsystencji, w razie potrzeby dodając więcej oliwy z oliwek. Idealnie byłoby dodać 3-4 kostki lodu do blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sos może być bardzo płynny lub gęstszy. Również pesto, ale już nie w klasycznym sensie, można przygotować z innymi orzechami, takimi jak orzechy nerkowca. Taki sos jest przechowywany w lodówce nie dłużej niż 2 dni, sklep-trochę dłużej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce rozbij jajka, wlej mleko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posolić wszystko do smaku i ubić specjalną trzepaczką, aż będzie gładka. Powinieneś uzyskać bujną masę, w której żółtko jest dobrze wymieszane z białkiem, aw samym białku nie pozostaną niezniszczalne części. Jeśli chcesz, możesz dodać do mieszanki jajecznej zmielony czarny pieprz, posiekane zioła lub inne przyprawy do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni na małym ogniu rozgrzej część masła. Wlej połowę jajek ubitych w mleko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj patelnię i smaż omlet przez około 7-9 minut, aż będzie ugotowany. Nie musisz odwracać takiego omletu. Przenieś gotowy omlet na talerz. Do wolnej patelni wlej resztę mieszanki jajecznej i przygotuj kolejny naleśnik omletowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj gorące naleśniki omletowe najpierw serem śmietankowym, a następnie pesto. Ser śmietankowy weź topiony miękki, który można łatwo rozprowadzić na chlebie. Sery topione w kształcie trójkąta mogą tu nie pasować-są sztywne i mogą rozerwać delikatny naleśnik jajeczny. Ser przed rozprowadzeniem najlepiej trzymać przez chwilę w cieple kuchni, aby był bardziej płynny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż naleśniki w ćwiartki i podawaj na gorąco. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

Wskazówka: Jeśli zamierzasz zrobić własne pesto, zrób je wieczorem, aby rano nie tracić na to czasu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Sos Pesto - 565   kcal/100g

Podobne przepisy