skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Weź duże, wybrane jajka, najlepiej domowe-mają jasne pomarańczowe żółtko, a omlet okaże się pięknym żółtym kolorem. Jeśli jajka są małe, użyj 4-5 sztuk. Ser śmietankowy można zastąpić twarogiem. Sos pesto można stosować w sklepie lub samodzielnie. W moim przepisie użyłam klasycznego pesto, które pierwotnie zrobiłam na makaron z krewetkami, a resztę dodałam do tego omletu.
Krok 2:
Jeśli zamierzasz samodzielnie przygotować pesto, klasyczna wersja tego sosu składa się z pęczka zielonej bazylii, 50 g parmezanu, 50 g orzeszków piniowych, 30 ml oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku.
Krok 3:
Wszystko należy zmielić w blenderze do pożądanej konsystencji, w razie potrzeby dodając więcej oliwy z oliwek. Idealnie byłoby dodać 3-4 kostki lodu do blendera.
Krok 4:
Sos może być bardzo płynny lub gęstszy. Również pesto, ale już nie w klasycznym sensie, można przygotować z innymi orzechami, takimi jak orzechy nerkowca. Taki sos jest przechowywany w lodówce nie dłużej niż 2 dni, sklep-trochę dłużej.
Krok 5:
W misce rozbij jajka, wlej mleko.
Krok 6:
Posolić wszystko do smaku i ubić specjalną trzepaczką, aż będzie gładka. Powinieneś uzyskać bujną masę, w której żółtko jest dobrze wymieszane z białkiem, aw samym białku nie pozostaną niezniszczalne części. Jeśli chcesz, możesz dodać do mieszanki jajecznej zmielony czarny pieprz, posiekane zioła lub inne przyprawy do smaku.
Krok 7:
Na patelni na małym ogniu rozgrzej część masła. Wlej połowę jajek ubitych w mleko.
Krok 8:
Przykryj patelnię i smaż omlet przez około 7-9 minut, aż będzie ugotowany. Nie musisz odwracać takiego omletu. Przenieś gotowy omlet na talerz. Do wolnej patelni wlej resztę mieszanki jajecznej i przygotuj kolejny naleśnik omletowy.
Krok 9:
Posmaruj gorące naleśniki omletowe najpierw serem śmietankowym, a następnie pesto. Ser śmietankowy weź topiony miękki, który można łatwo rozprowadzić na chlebie. Sery topione w kształcie trójkąta mogą tu nie pasować-są sztywne i mogą rozerwać delikatny naleśnik jajeczny. Ser przed rozprowadzeniem najlepiej trzymać przez chwilę w cieple kuchni, aby był bardziej płynny.
Krok 10:
Ułóż naleśniki w ćwiartki i podawaj na gorąco. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
Wskazówka: Jeśli zamierzasz zrobić własne pesto, zrób je wieczorem, aby rano nie tracić na to czasu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Sos Pesto - 565 kcal/100g